Tudor Chiuariu s-a autosuspendat din PNL. E urmărit penal pentru o mită de 2,5 milioane de euro

tudor chiuariu
Tudor Chiuariu, la depunerea jurământului ca ministru al Justiției. Foto: gov.ro

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, a anunțat astăzi că a luat decizia de a se autosuspenda din PNL până la clarificarea acuzaţiilor împotriva sa din dosarul privind retrocedările ilegale.

El a menţionat că face acest gest pentru a nu oferi prilejul unor atacuri la adresa PNL, relatează mediafax.ro.

”Am luat decizia de a mă autosuspenda din Partidul Naţional Liberal, până la clarificarea situaţiei legate de acuzaţiile formulate săptămâna trecută. Fac acest gest pentru că nu vreau ca acuzaţii nefondate să fie prilej de atacuri politice împotriva PNL, partidul în care am intrat acum 18 ani şi de care se leagă întreaga mea activitate politică”, spune Chiuariu într-un comunicat de presă.

„Le mulţumesc colegilor pentru sprijinul moral. Rămân fidel ideilor şi valorilor liberale, pe care le-am promovat în toate funcţiile politice şi demnităţile publice pe care le-am deţinut”, a continuat el.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat sâmbătă că Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Procurorii îl acuză că a acceptat să primească mită de 2,5 milioane de euro pentru a interveni în retrocedarea lui Paltin Sturdza. Chiuariu trebuia să intervină pe lângă mai mulți funcționari publici din județul Bacău „cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu”.

Plata ilegală era ascunsă prin încheierea unui contract de asistenţă juridică, mai spun procurorii.

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a primit deja trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare în dosarul „Poşta Română”. Judecătorii au decis că, în calitate de ministru de Justiție în guvernul Tăriceanu, Chiua­riu a semnat personal o hotărâre de Guvern care prevedea trecerea ilegală unui imobil de la Poșta Română, în proprie­tatea unei firme private.

Deși a fost condamnat definitiv, senatorul PNL a refuzat să își dea demisia din Parlament și din partid și a rămas membru în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Parlamentului.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cum arată coperta de mâine a revistei „Charlie Hebdo”. Profetul, din nou pe prima pagină
Câini răniți la vânătoare, lăsați să sufere. “Sunt animalele mele, pot să îi spânzur”
O nouă „modă” printre fermieri: culesul porumbului în ianuarie

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.