Șeful Armatei Române: Rusia bruiază comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale române

Generalul Daniel Petrescu FOTO: Facebook/Daniel Petrescu
Generalul Daniel Petrescu FOTO: Facebook/Daniel Petrescu

Șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, a declarat că Rusia bruiază „activ și constant” comunicațiile GPS și există riscul producerii unor coliziuni între navele aflate în apele teritoriale române sau cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație de către Moscova.

De asemenea, generalul Petrescu mai spune că România și Europa trebuie să se pregătească pentru „o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse”.

Declarațiile au fost făcute, miercuri, la Forumul Euroatlantic de Reziliență.

„Această confruntare o resimțim foarte bine în special în Flancul Estic al NATO și mai ales în regiunea de unde provin, Marea Neagră.

Războiul Federației Ruse în Ucraina a destabilizat în mod fundamental regiunea Mării Negre și a provocat sentimente de insecuritate în rândul țărilor riverane, cu repercusiuni asupra mediului de securitate. (…)

Marea Neagră a devenit o zonă de operații militare a Rusiei. De aici, sunt lansate rachete spre Ucraina, asupra infrastructurii sale civile ori militare. Regiunea a devenit scena unor tot mai frecvente acțiuni militare, cu incidente maritime și acțiuni care limitează libera circulație a navelor”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

El a exemplificat cu atacurile lansate constant de Rusia asupra porturilor ucrainene, aproape de frontiera României , care îi afectează și pe locuitorii din Delta Dunării.

„Există un risc constant, asociat probabilității tot mai mari de producere a unor incidente la granița NATO, provocate de posibilitatea ca anumite drone sau rachete să dea rateuri. Infrastructura României sau navele comerciale din apele teritoriale (ale României) ar putea fi lovite din greșeală.

Acțiunile active și constante ale bruiajului rusesc afectează comunicațiile GPS, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni între navele aflate în apele teritoriale române sau cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație de către Rusia”, a declarat șeful Armatei Române.

De asemenea, generalul a mai vorbit și despre pericolul pe care îl reprezintă minele marine care sunt în derivă în Marea Neagră.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.