Șeful ANI, în cătușe la DNA. Cum s-au scurs din bugetul României 75 de milioane de euro

Horia Georgescu, șeful Agenției Naționale de Integritate, a fost adus sub mandat, luni dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție. După şase ore de audieri, el a fost scos încătuşat din sediul DNA, relatează digi24.ro.

Șeful ANI a fost reținut de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Potrivit procurorilor, faptele au fost comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al DNA, Horia Georgescu va fi prezentat mâine la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, informează agerpres.ro.

DNA precizează că, în ianuarie 2015, Guvernul României, prin Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate”, arată DNA.

Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de peste 129 de milioane de euro. DNA susține că imobilele au fost supraevaluate, iar statul român a fost prejudiciat cu zeci de milioane de euro.

Procurorii au constatat că în cazul celor 3 dosare evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, cu notarii publici, cu birourile de carte funciară sau cu agențiile imobiliare privind tranzacțiile deja efectuate cu proprietăți imobiliare similare.

DNA mai arată că membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au supraevaluat bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75 de milioane de euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Recomandările editorilor GreatNews:

Preotul care curăță malurile râurilor de gunoaie împreună cu enoriașii
Bicicletele care salvează copaci. Alba Iulia, din nou exemplu pentru restul țării
Bunica Floare, femeia declarată „Tezaur uman viu”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.