Bicicletele care salvează copaci. Alba Iulia, din nou exemplu pentru restul țării

Foto: green-report.ro

Alba Iulia este prima municipalitate din România care preia un model de succes al unei organizații neguvernamentale în încercarea de a colecta și recicla cât mai multe deșeuri din hârtie, relatează green-report.ro.

Primăria a preluat ideea Asociației ViitorPlus de a folosi cargobicicletele pentru a colecta hârtia de la persoane fizice și juridice.

Primăria Alba Iulia a cumpărat deja două cargotriciclete necesare derulării campaniei de colectare și reciclare a deșeurilor din hârtie și carton. În cadrul proiectului “Reciclăm cu tricicleta” vor fi angajate două persoane din categorii defavorizate care vor pedala prin oraș și vor strânge deșeurile. Campania va începe în această primăvară și își propune îmbunătățirea mediului din oraș, dar și educarea publicului în ceea ce privește colectarea selectivă și transportul ecologic.

“Prin abordarea unor strategii de dezvoltare integrate și prin intermediul proiectelor derulate, Municipiul Alba Iulia se concentrează asupra transformării orașului Alba Iulia într-un <oraș verde>”, a explicat Ioana Baba, coordonatoarea proiectului primăriei, potrivit sursei citate.

Campania se adresează tuturor instiituțiilor publice și entităților private din municipiul Alba Iulia care doresc să recicleze deșeurile din hârtie și carton în cantități mai mici. Municipiul Alba Iulia va stabili un acord de colaborare cu toate entitățile interesate și cu compania de prestare a serviciilor de salubrizare din oraș, pe perioada derulării campaniei. Pe termen lung, Alba Iulia intenționează să atragă și organizațiile neguvernamentale, asociațiile de proprietari, proprietarii privați ai locuințelor individuale și să extindă diversitatea tipurilor de deșeuri colectate la plastic, sticlă etc.

Conform statisticilor oficiale oferite de către Serviciul Public Administrarea Patrimoniului Local din cadrul Municipiului Alba Iulia, în ceea ce privește colectarea selectivă, în anul 2014 s-au colectat 31,28 tone deșeuri din hârtie, 0,53 tone deșeuri din sticlă, 25,46 tone deșeuri din plastic.

Proiectul „Reciclăm cu tricicleta” se inspiră din „Recicleta” celor de la ViitorPlus, asociația care a început încă de acum câțiva ani să colecteze cantități mici de hârtie pentru reciclare, oferind în același timp locuri de muncă pentru persoane defavorizate. Până acum, opt persoane au fost angajate la „Recicleta” și a fost colectată o cantitate de peste 230 de tone de hârtie.

Mai exact, au fost salvați de la tăiere aproape 3.500 de copaci. Prin reciclarea unei tone de hârtie se salvează de la tăiere 15 copaci maturi.

În trecut, folosindu-se de fondurile europene, autoritățile din Alba Iulia au reușit să crească de 10 ori numărul turiștilor care vizitează orașul. În urmă cu 7 ani, în 2008, orașul era vizitat, anual, de doar 32.000 de turiști. Acum, numărul lor a crescut la 400.000.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Lecţia de turism oferită de un oraş românesc. Numărul turiştilor a crescut de peste 10 ori
Preotul care curăță malurile râurilor de gunoaie împreună cu enoriașii
Bunica Floare, femeia declarată „Tezaur uman viu”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.