FOTO: gazetanord-vest.ro

Sute de turiști i-au trecut pragul bunicăi Floare Finta, din satul Negrești-Oaș, județul Satu Mare. Tuturor are să le spună povești despre tradițiile locului și de aceea, în 2012, Ministerul Culturii a declarat-o „Tezaur uman viu”, alături de alți 12 români.

Bunica Floare a primit recunoaștere pentru faptul că a păstrat tradițiile locului. Mai mult, e cunoscută ca tămăduitoare cu leacuri din plante, rețete învățate de la mama sa.

După Revoluția din 1989, Oașul a început să se transforme, casele tradiționale fiind înlocuite cu vile, iar porturile populare au cam dispărut. Bunica Floare și-a păstrat casa tradițională cu ștergare, lada de zestre, costume populare și desăgi.

„Mătuşa Floare a contribuit în mod substanţial la păstrarea şi reafirmarea identităţii culturale patrimoniale imateriale, care are legătură cu oralitatea, tradiţiile şi cu tot ceea ce ne defineşte ca naţie şi popor, având rol de identificare a mărcii tradiţionale distinctive. Considerând că este o persoană reprezentativă pentru comunitatea din Negreşti Oaş, dar şi pentru întreaga zonă etno-folclorică a Oaşului, mătuşa Floare Finta este propusă pentru obţinerea titlului de TEZAUR UMAN VIU”, se precizează în referatul realizat de directorul Casei de Cultură Negrești-Oaș, prof. drd. Natalia Lazăr.

Potrivit Digi24, unul dintre cele mai valoroase obiecte din micul muzeu personal de acasă, este cu patul cu colibă, care a fost adus din casa părintească și are o vechime de mai bine de un secol.

Bunicăi Floarea nu-i plac vilele care au înlocuit casele tradiționale și a observat că, deși locuințele de acum sunt mari, cu etaj, membrii unei familii sunt mai puțin decât în vremurile de altădată, când erau „prunci, băieți, fete, ieșeau câte cinci, șase, șapte dintr-o casă mică, toți mari ca brazii”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Marian Vanghelie se lăuda că Iohannis îl poate ajuta să scape de dosar. Cine era omul de legătură
Descinderi la un cuib de barză, operațiunea de la Schitu Golești
O mireasă și-a părăsit logodnicul în ziua nunții pentru că nu a știut cât fac 15 plus 6