Se schimbă modul în care sunt calculate salariile bugetarilor

Simona Bucura Oprescu FOTO: gov.ro
Simona Bucura Oprescu FOTO: gov.ro

În curând va fi o nouă lege a salarizării bugetarilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, spune că va fi o parte fixă și una variabilă, iar efectele vor consta în faptul că se va reierarhiza sistemul.

Prin noua lege a salarizării dorim să avem o formulă care să aducă performanţă în sectorul bugetar printr-un sistem de salarizare compus dintr-o parte fixă şi una variabilă, a adeclarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, într-o întâlnire cu sindicatele reprezentative din domeniul administraţiei publice locale.

Ministrul de resort a subliniat, încă o dată, că este nevoie de o administraţie eficientă, orientată către cetăţean, iar în acest sens, o lege a salarizării în sectorul bugetar care să stimuleze performanţa reprezintă un obiectiv esenţial, potrivit unui comunicat al instituţiei. Bucura-Oprescu a arătat că se doreşte o lege a salarizării bazată pe echitate.

„Prin noua lege a salarizării ne dorim o reierarhizare care să aducă echitate atât în interiorul familiilor ocupaţionale cât şi pe verticală. Adică la muncă egală, plată egală. De asemenea, ne dorim să avem o formulă care să aducă performanţă în sectorul bugetar printr-un sistem de salarizare compus dintr-o parte fixă şi a una variabilă”, a completat ministrul Muncii.

Reprezentanţii sindicatelor s-au arătat interesaţi să contribuie la elaborarea unei legislaţii care să aducă stabilitate şi predictibilitate.

Amintim că în vara acestui an, ministrul Muncii afirma că în legea salarizării sporurile vor fi de maximum 20%, astfel încât „să nu mai ajungă în situaţia constatată acum, în care, deşi există o ierarhizare, în plată sunt categorii de beneficiari care primesc venituri mai mari decât preşedintele, care ar trebui să aibă cel mai mare salariu din România”.

„Mi se pare unul dintre cele mai importante câştiguri ale reformei pe care o facem, aceasta de a corela venitul pe care îl ai şi cu performanţa, cu valoarea muncii pe care tu o prestezi. Este foarte important ca cel puţin pe partea de sector bugetar, să nu fie suficient să ai un loc de muncă, să nu fie suficient să intri în sistem ci să fie important să ai rezultate, să fii eficient, pentru a avea venituri mai bune”, susținea Bucura Oprescu, precizând că este un principiu la care ţine foarte mult şi care se va regăsi în noua lege.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.