Se construiește cel mai mare parc-școală pentru bicicliști

Primăria Iași a anunțat că intenționează să dezvolte transportul cu bicicleta cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, unul dintre proiecte se referă la implementarea conceputului de „bike sharing”, iar altul prevede construirea unui parc de recreere, dar și pentru instruirea bicicliștilor.

Cel din urmă ar putea fi denumit „Bicishool Iași” sau „Iași Velo Park” și, printre altele, va simula condiții de trafic reale, astfel încât bicicliștii începători să poată învăța cum să circule corect în trafic.

Parcul ar mai putea avea o zonă de învățare pe serpentine și de simulare a unor zone cu denivelări pentru cicliști inițiați, o zonă de simulare a unei intersecții semaforizate și semnalizate, precum și a unui mini sens giratoiu. Va fi inclusiv un spațiu de concurs, precum și un loc în care se pot face reparații ale bicicletelor.

Parcul va avea spații verzi, mobilier urbam cișmele cu apă, iluminat ecologic și internet gratuit. Va fi construit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați, iar unul dintre amplasamentele luate în calcul este un fost poligon auto. Investiția s-ar ridica la aproximativ 1 milion de euro.

Anul acesta, autoritățile clujene au anunțat că sistemul de bike-sharing pe care l-au implementat se bucură de un succes uriaș. În luna iunie, 12.000 de oameni și-au făcut carduri pentru a folosi gratuit una din cele 500 de biciclete puse la dispoziție de primărie, în cele 50 de stații din oraș. Autoritățile estimau că vor elibera doar 600 de carduri. Cu toate acestea, bicicliștii spun că Primăria încă nu a finalizat toate pistele pe care le-a promis și că mai este de lucru la infrastructură.

Sisteme de bike-sharing există de anul trecut și în Timișoara, iar în Arad urmează să se achiziționeze 600 de biciclete de către autoritățile locale tot pentru un proiect de închiriat biciclete.

Prinși pe cameră. Războiul unei șoferițe cu un biciclist / VIDEO

TOP 20. Cele mai bune orașe în care să fii biciclist

Cel mai rapid biciclist din lume pe zăpadă