Se pregătesc taxe mai mari pentru mașinile vechi și poluante

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com
FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că sunt înmatriculate în continuare mai multe mașini second hand decât noi în România, chiar dacă a fost un efort financiar uriaș făcut de statul român pentru implementarea programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

„Degeaba investim noi foarte mult şi venim din partea statului cu acest sprijin către cei care cumpără maşini noi, dacă pe partea cealaltă înmatriculările se fac la liber.

De aceea propun şi colegilor mei din coaliţie să avem în balanţă cele două măsuri: de stimul pentru maşinile noi şi de descurajare.

Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă. Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul maşinilor vechi şi foarte poluatoare, să fie majorate”, a declarat ministrul Mediului, la B1 TV.

Barna a mai spus că poate crește plafonul până la care pot fi impuse taxele locale pentru autovehicule poluante.  

În luarea unei astfel de decizii autorităţile trebuie să aibă în vedere că există categorii de persoane vulnerabile, care nu îşi permit achiziţionarea unei maşini mai scumpe, din cauza situaţiei financiare, iar acestea vor avea nevoie de „mai mult sprijin” din partea statului.

Tanczos a susţinut însă că există şi oameni care pot cumpăra un autoturism nou, dar care preferă să circule cu autovehicule înalt poluante care au motoare foarte puternice pentru că „nu vor să meargă cu o maşină nouă de altă categorie, pentru că este sub nivelul de reprezentare”.

Vă recomandăm și:

AICI vă puteți abona la canalul nostru de YouTube și puteți vedea mai multe reportaje și interviuri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.