Sculptură din România, pe lista celor mai impresionante monumente uriașe din lume

iisus mantuitorul
Statuia lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. Foto: Chensiyuan (Wikimedia Commons)

Sculptura care îl reprezintă pe regele dac Decebal, realizată în peretele muntelui în apropiere de Orșova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici, pe malul stâng al Dunării, a fost inclusă de publicația „Business Insider” pe o listă a celor mai impresionante sculpturi mari din lume.

Pe listă se regăsesc monumente precum Statuia Libertății sau statuia lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 de metri, sculptat în stâncă. Sculptura este lată de 25 de metri, ochii au lungimea de 4,3 metri, iar nasul de 7 metri.

Ea a fost realizată în 10 ani, în perioada 1994 – 2004, și a costat un milion de euro. 12 sculptori-alpiniști au muncit la realizarea sa, sub coordonarea sculptorului Florin Cotarcea. Sculptura a fost finanțată de omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan, care era pasionat de istorie.

c include 16 statui uriașe din întreaga lume, de la Statuia Libertății din SUA la statuia lui Hristos Mântuitorul din Brazilia. Pe listă mai apar statuia unui Buddha uriaș din Leshan, China sau statuia Patriei Mamă din Ucraina.

AICI puteți vedea o galerie foto cu toate sculpturile incluse pe lista publicației „Business Insider”.

decebal cazane
Foto: Treteen (Wikimedia Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG la tablete. Cele mai bune oferte de azi
Cele mai bune oferte la laptopuri cu preț mediu de la eMag
Reduceri eMAG la televizoare. Cele mai bune oferte
Locuri de muncă în străinătate pentru pasionații de gătit. Se caută femei, bărbați, cupluri

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.