Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu a fost vândută pentru aproape 3 milioane de dolari

einstein
Foto: ParentRap / pixabay.com

O scrisoare a lui Albert Einstein a fost scoasă la licitație și adjudecată pentru aproape 3 milioane de dolari. Este vorba despre epistola cunoscută drept „Scrisoarea despre Dumnezeu”.

Potrivit The Guardian, casa de licitații Christie`s din New York a anunțat că scrisoarea a fost cumpărată cu 2,89 de milioane de dolari, aproape dublu față de suma estimată inițial.

Scrisoarea a mai fost scoasă la vânzare în 2008 și a fost adjudecată de un colecționar privat pentru 404.000 de dolari. „Este una dintre cele mai categorice declarații în dezbaterea știință contra religie”, e de părere Peter Klarnet, specialistul în cărți și manuscrise la Christie`s.

Epistola a fost scrisă în 1954, pe o pagină și jumătate, în limba germană, și este adresată filosofului Eric Gutkind. Celebrul om de știință a scris despre Dumnezeu, Biblie și iudaism.

„Cuvântul Dumnezeu nu este pentru mine nimic altceva decât produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia o culegere de legende venerabile dar, în ciuda a toate, destul de primitive. (…) Nicio interpretare, oricât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)”, scria Einstein, de la Universitatea Princeton, în New Jersey, cu un înainte de moartea sa, în aprilie 1955, potrivit AFP.

În scrisoare, Albert Einstein vorbește și despre iudaism. „Pentru mine religia iudaică este, ca orice altă religie, încarnarea unei superstiții primitive”, scria Einstein. „Iar poporul evreu, din care cu mândrie fac parte și în a cărui mentalitate mă simt profund ancorat, nu înseamnă o formă de demnitate diferită de a altor popoare”, mai adăuga cercetătorul.

„Având în vedere experiența mea, nu sunt mai buni decât alte grupuri umane, chiar dacă sunt protejați de cele mai grave excese prin lipsa lor de putere. Nu percep nimic „ales” la ei”, mai spunea Einstein în scrisoare către filosoful Eric Gutkind, potrivit The Guardian.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.