Copii din localitatea Șimian, județul Mehedinți. Foto: Silviu Matei

În România anului 2014 încă există sate cu drumuri de noroi, fără dispensare, în care grădinițele stau să se dărâme, iar sătenii nu au acces la apă potabilă. Copiii din aceste localități se joacă adesea la marginea șoselelor: nu există locuri de joacă, parcuri cu leagăne sau tobogane, iar tinerii nu au terenuri de sport. În astfel de localități trăiesc familii cu câte 7-8 membri care locuiesc într-o singură cameră, fără să aibă bucătărie sau dușumea.

Însă un proiect al Fundației PACT încearcă să îmbunătățească viața oamenilor din 10 asemenea comunități sărace din sudul României rurale. Cele 10 comunități rome sau mixte vor primi fiecare câte 5.000 de lei pentru a-și amenaja un spațiu de care să se bucure împreună (un parc sau un club de tineret, de exemplu) sau pentru a înființa o afacere socială: o grădină comunitară, un coafor, un atelier de tâmplărie.

Într-un fel, proiectul „ACasă în Comunitatea TA” al Fundației PACT pornește de la ideea din celebrul proverb chinezesc “Dă-i unui om un pește și l-ai hrănit pentru o zi; învață-l cum să pescuiască și l-ai hrănit o viață”. Proiectul nu își propune să le ofere oamenilor pe tavă ceea ce-și doresc, ci să îi învețe pe ei cum să obțină acele lucruri: cum să își completeze finanțarea de 5.000 de lei oferită de fundație prin strângere de fonduri, cum să facă rost de alte resurse, cum să obțină sprijinul autorităților locale.

„Vor avea de la PACT 5.000 de lei, dar sunt sigură că vor reuși să atragă și mai multe fonduri. Rezultatele nu se vor vedea imediat, ci pe termen lung”, spune Mădălina Ene, coordonatoarea proiectului și director de programe PACT.

Oamenii sunt încurajați să completeze suma primită cu bani strânși din donații, din sponsorizări sau de la autorități: „Sunt grupuri care deja au strâns bani, au mers prin comunități”.

Dincolo de bani, grupurile de inițiativă încearcă să facă rost și de alte resurse de comunitate pentru a-și duce la bun sfârșit proiectele. Consultanții îi vor învăța pe localnici să conștientizeze ce resurse au și cum să le pună în legătură cu problemele existente: „Cu 5.000 de lei nu poți să faci mare lucru. Dacă mai adaugi și niște resurse din comunitate, poți deja să faci niște proiecte. Oamenii n-au bani la țară, dar au tot felul de resurse pe care le pot folosi ca să își facă un spațiu frumos în care să locuiască”.

acasă în comunitatea ta
Familie din Dăiești. Foto: Silviu Matei

De pildă, în localitatea Dăiești din județul Vâlcea, localnicii vor dona pomi fructiferi care vor fi plantați în parcul ce va fi înființat în cadrul proiectului. Parcul va avea leagăne, tobogane, bănci și iluminat public ecologic.

Oamenii din Dăiești își doresc foarte tare un parc deoarece copiii se joacă, cel mai adesea, într-o intersecție din comună, lângă o troiță, iar de-a lungul timpului au fost multe accidente în zonă. Primăria a oferit spațiul gata împrejmuit în continuarea unui teren de fotbal care este în curs de amenajare, organizația Habitat for Humanity România, care este parteneră în proiect, a oferit ciment pentru aleile parcului, iar oamenii din comunitate vor da 100 de pomi fructiferi care vor fi plantați la primăvară.

Banii care vor ajunge în comunități prin intermediul proiectului sunt oferiți de Elveția, suma totală fiind de aproximativ 165.000 de franci elvețieni. Proiectul, desfășurat de Fundația PACT, de Habitat for Humanity România și de asociația „Village Life România”, beneficiază de o contribuție a partenerilor în valoare de 18.000 de franci elvețieni și se desfășoară pe parcursul a 27 de luni, între iulie 2013 și octombrie 2015.

acasă în comunitatea ta
Localnică din Burila Mică. Foto: Diana Zaharia

Specialiștii ONG-ului Habitat for Humanity România se vor ocupa de partea tehnică, vor supraveghea lucrările și vor purta discuții cu localnicii despre felul în care viața oamenilor este influențată de modul în care locuiesc: „În fiecare comunitate sunt oameni care au lucrat în construcții și se vor organiza mici șantiere în funcție de ce au ales să facă. Cei de la Habitat vor supraveghea și vor mai aduce resurse”.

La Spanțov, o comună din județul Călărași aflată pe malul Dunării, mai multe tinere rome care au mers la facultate au înființat organizația „Împreună pentru viitor”, iar acum se implică în proiecte de dezvoltare a comunei și se consultă cu membrii comunității pentru a decide împreună în ce va consta proiectul de îmbunătățire a spațiului comun din Spanțov. Localnicii iau în calcul înființarea unei culturi de levanțică sau înființarea unui centru comunitar cu un club al tinerilor, dar și cu un coafor sub forma unei afaceri sociale.

Localnicii din satul Valea Corbului, județul Argeș, vor folosi cei 5.000 de lei oferiți de fundație pentru a amenaja un parc, un teren de fotbal sau o tâmplărie pentru a aduce venituri în comunitate și a crea locuri de muncă (satul se află lângă o pădure).

„Înainte credeam că nu e posibil să se schimbe ceva în satele noastre. Am realizat că se poate. Să nu mai stăm cu mâinile în sân și să așteptăm să vină nu știu cine, cu nu știu ce”, este de părere un tânăr din Valea Corbului.

acasă în comunitatea ta
Copii din Spanțov. Foto: Diana Zaharia

În satul Pietrișu din județul Giurgiu, oamenii vor să înființeze un centru comunitar în care va funcționa un club al copiilor și al tinerilor, un atelier de croitorie și o grădină comunitară. Primăria din Găujani, comuna care înglobează și satul Pietrișu, a acceptat să ofere un spațiu pentru centrul comunitar, iar autoritățile au promis și că vor contribui cu fonduri la susținerea activităților centrului.

„Îmi doresc să devină o comunitate dezvoltată. Se va înființa un centru comunitar unde se vor desfășura activități cultural-artistice. Asociația „Datini. Educație. Cultură” a înființat un atelier de croitorie în Găujani și își dorește să extindă această activitate și pentru tinerii din localitatea Pietrișu. Sunt tineri ce au fost calificați drept lucrători textili și vor să lucreze la ei în comunitate”, spune Enache Cornelia, localnică din Găujani.

Grupul de inițiativă din satul Vizurești, județul Dâmbovița, va primi o finanțare nerambursabilă de 5.000 de lei pentru a începe amenajarea unui spațiu de divertisment în aer liber, unde turiștii care vor vizita zona în viitor să poată să practice călăria și ciclismul.

Comunitatea de romi din satul Dudașu, județul Mehedinți, va scrie un proiect pentru înființarea unui dispensar în sat, a unui parc sau a unui teren de fotbal. Oricare va fi proiectul ales de localnici, acesta va primi finanțarea de 5.000 de lei de la Fundația PACT.

acasă în comunitatea ta
Întâlnire între localnicii din Vizurești și reprezentanții ONG-urilor. Foto: Silviu Matei

Pe tot parcursul proiectelor, localnicii vor fi sfătuiți de reprezentanții Fundației PACT (de așa-numiții facilitatori), precum și de membri ai asociației „Village Life România”, care promovează viața la țară și tradițiile din mediul rural. Ei le vor da exemple de mici afaceri sociale (grădină de zarzavaturi, culturi de levănțică etc) și îi vor învăța cum să se ocupe de o cultură astfel încât să obțină un venit de pe urma ei. De asemenea, oamenii vor învăța să facă un plan de afaceri și un plan de marketing.

„Consider că prin acest proiect cel mai important e să le oferim încredere și bunăstare psihică, [să vadă – n.r.] că cineva se gândește la ei și are încredere în ei – asta e cel mai important. În comuniatea romă sunt foarte mulți copii și foarte mulți tineri care pot avea o contribuție la dezvoltarea acestei comunități”, consideră Ramona Șurlea, facilitator în cadrul proiectului.

acasă în comunitatea ta
Copil din Frâncești. Foto: Silviu Matei

În plus, în cadrul proiectului „ACasă în Comunitatea TA” vor fi reabilitate câte 5 case, în fiecare dintre cele 10 comunități.

„În fiecare din cele 10 comunități există liste de câte cel puțin 10 familii care au nevoie de reabilitarea caselor în care trăiesc”, explică Ene.

Casele vor fi reparate din banii localnicilor, prin intermediul unui fond rotativ pe care aceștia îl vor înființa cu sprijinul fundației. Fiecare familie va plăti o sumă foarte mică, atât cât își permite în funcție de venituri (5-10 lei pe lună, de exemplu), pe o perioadă de timp. Fondul va fi gestionat de grupul de inițiativă din comunitate și, în funcție de priorități, localnicii vor decide cărei familii nevoiașe îi va fi reparată casa la un moment dat.

„Se strânge o sumă de bani și, în funcție de priorități, pe care tot ei le stabilesc, se repară. În momentul în care alte case din comunitate vor avea nevoie de reparații vor primi banii respectivi. Va fi ca un fel de CAR pentru reparații de case. Trebuie să fie un proces pe care ei să-l înțeleagă, avem de muncit încă la ideea asta”, continuă coordonatoarea.

Mâna de lucru va fi asigurată tot de localnici, iar Habitat for Humanity România va oferi o parte din materialele necesare.

acasă în comunitatea ta
Casă din Eșelnița, județul Mehedinți. Foto: Silviu Matei

Reprezentanta PACT spune că este foarte important ca grupul de inițiativă să rămână activ în comunitate, iar oamenii să continue să fie atenți la problemele de locuire și în viitor: „Copilul să aibă masă pe care să își facă temele, nu să scrie în pat cum se întâmplă. Îmi doresc să rămână un fond rotativ în continuare: 5 case reparate e nimic”.

„Vom face reparații, vom construi dar, de fapt, vrem să schimbăm viața oamenilor cu care lucrăm. Oamenii nu au nevoie de mila noastră, ci de un capital, de locuri de muncă, de locuințe. Există resursele și cunoștințele ca toți oamenii din România să locuim în condiții decente. Oamenii au nevoie de infrastructură. E inuman ca în 2014 familii întregi să nu aibă acces la apă potabilă în România. Oamenii au nevoie de electricitate, de căldură. Putem avea încredere că va veni vremea când toți oamenii din România vor locui așa cum vrem să ne fie și nouă acasă”, arată Zamfir Todor, manager de program Habitat for Humanity România.

acasă în comunitatea ta
Copil din Valea Corbului. Foto: Silviu Matei

Proiectul „ACasă în Comunitatea TA” este însoțit de o expoziție de fotografii care poate fi vizitată până la sfârșitul anului la Cafeneaua Cărtureşti din strada Arthur Verona, nr. 13-15, București.

Expoziţia “Împreună e Acasă” reunește imagini realizate de fotografii Diana Zaharia și Silviu Matei și este o invitaţie în cele 10 comunităţi rome sau mixte din sudul României care sunt incluse în proiectul de dezvoltare al Fundației PACT: Burila Mică (Mehedinți), Dăiești (Vâlcea), Dorobanțu (Călărași), Frâncești (Vâlcea), Găujani (Giurgiu), Șimian (Mehedinți), Spanțov (Călărași), Valea Corbului (Argeș), Vizurești (Dâmbovița) și Eșelnița (Mehedinți).

De-a lungul a mai multor deplasări în cele 10 localități, cei doi fotografi au documentat vizual condițiile de locuire ale oamenilor de aici.

Mădălina Ene arată că fotografiile au vrut să aducă niște probleme sociale în prim-plan: „Există prejudecata că sunt leneși și nu muncesc. De fapt, ei trăiesc într-un cerc vicios și atâta vreme cât noi, majoritarii, neromii, îi judecăm așa cum îi judecăm, ei o să rămână în cercul ăsta vicios”.

Imaginile au însă și un alt scop, adaugă ea: „Am vrut să arătăm scene din viața lor de zi cu zi, care nu au neapărat legătură cu cât de prost locuiesc, ci cu umanitatea lor”.

Copil din localitatea Dorobanțu. Foto: Diana Zaharia
Copil din localitatea Dorobanțu. Foto: Diana Zaharia

„Am simțit că se pot genera schimbări. Probabil că din experiența mea cu comunitățile rome aveam prejudecăți. Dar pot fi și oameni primitori: ne-au invitat în casele lor. Ce am apreciat foarte mult la acest proiect e că îi invită pe ei să construiască, să aibă mai multă încredere că pot să schimbe ceva acasă, că pot participa activ la viața lor de comunitate. Pe lângă faptul că vor fi reabilitate 50 de case, vor fi și alte proiecte pe care le vor susține ei înșiși”, spune Diana Zaharia, fotoreporter colaborator al agenției de presă Mediafax Foto.

„Înainte de a-i privi cu prejudecăți și cu rezerve, imaginile noastre te invită în casele lor, unde sunt ca noi, umani, calzi, chiar și în condiții de igienă precară, dar mulți dintre ei fără puncte de referință sau modele. Iar meritul Fundației Pact este că le dă opțiuni, le arată că realitatea începe cu ei și cu ceea ce ei înșiși pot construi. Nu este doar un ajutor unilateral, ci o capacitare. Ei vin cu mâna de lucru și cu resursele proprii și gândesc binele dincolo de nevoile imediate, ca făcând parte din comunitate”, consideră ea.

Silviu Matei, fotograf al agenției de presă Agerpres, spune că implicarea în proiectul PACT a fost o provocare: „A fost o provocare datorită unor prejudecăți pe care le aveam față de anumiți oameni.
Dar pătrunzi în lumea lor și le vezi bucuriile. Dacă intri, îi înțelegi, stai cu ei și le asculți problemele, foarte multe prejudecăți dispar”.

acasă în comunitatea ta
Femeie din Găujani. Foto: Diana Zaharia

„Mi-au atras atenția condițiile în care locuiesc și faptul că, totuși, nu se dau bătuți. În ciuda faptului că duc o viață foarte grea, tot nu au uitat să zâmbească. Noi avem covor pe jos – e un lux. Sunt case care aveau pământ pe jos, nu exista covor sau dușumea. Dar nu au uitat să zâmbească, te primesc în casele lor, te ajută, în ciuda condițiilor și a vieții grele”, își amintește el.

Fotograful spune că în timpul documentării a întâlnit și o familie cu 7 membri, dintre care 5 copii: cu toții dormeau într-o singură cameră.

„Iar unii nu aveau bucătărie, nici măcar o cameră unde să gătească. Găteau afară, indiferent că era vară sau iarnă. Ajutoarele de pe primărie erau foarte mici și se duceau cu copiii să adune sticle de plastic pe care le vindeau la centrele de colectare. Speră ca măcar copiii să aibă într-o zi ceva deasupra capului”, completează Matei.

Anul viitor va fi organizată o altă expoziție de fotografii cu oamenii din sudul României, în cadrul aceluiași proiect al PACT. Pe site-urile dianazaharia.ro și pe silviumatei.ro, puteți vedea și alte imagini realizate de cei doi fotografi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Primul român decorat de preşedintele Klaus Iohannis
Un nou partid politic în România
TOP. Cele mai stupide aplicații pentru smartphone și tablete

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.