Primul român decorat de preşedintele Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a decis să acorde prima decoraţie din acest mandat lui Octav Bjoza, un fost deţinut politic.

Preşedintele a participat luni, 22 decembrie, la o ceremonie de depunere de coroane în amintirea victimelor Revoluţiei. „Suntem datori să nu dăm uitării eroii neamului românesc şi, cu prilejul împlinirii a unui sfert de veac de când ei nu mai sunt, să le cinstim memoria”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Evenimentul de decorare a lui Octav Bjoza are loc luni, de la ora 16. „Am decis să acord cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național Steaua României, domnului Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru sacrificiul și curajul de care el și oameni ca el au dat dovadă în vremea dictaturii și pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului”, a completat Iohannis pe aceeaşi reţea de socializare.

Octav Bjoza a fost surprins de gestul lui Iohannis. „Pentru noi a fost una dintre cele mai plăcute surprize ale ultimilor 25 de ani. Este pentru prima dată pentru un președinte al țării când își începe prima zi de muncă cu foștii deținuți politici, cea mai vitregită categorie de persoane”, a spus Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru Digi24.

„Sper ca să fie un președinte care să asigure o armonie, o atmosferă constructivă, de lucru, între Parlament și Guvern, între aceste două instituții și Președinție, între persoane de prim rang, și nu o stare de tensiune. Cred că va avea această disponibilitate de a lucra în interesul națiunii române”, a adăugat Octav Bjoza.

Fostul deţinut politic are şi o propunere. Una dintre cele mai cumplite temniţe din România comunistă, cea de la Fortul 13 Jilava, ar trebui transformată în muzeu, consideră Bjoza. Klaus Iohannis a declarat în repetate rânduri că vrea să înceapă reconstrucţia României prin cunoaşterea şi acceptarea trecutului acestei ţări.

Dan Arsenie
Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.

4 COMENTARII

 1. Respectiva temnita sa nu transformata in muzeu, ci sa-i gazduiasca pe noii calai ai Romaniei de dupa 89. Pana nu sunt pedepsiti pentru jaful national, nu se va asterne liniste in Romania.

  • ESTE PREA BLANDA PEDEAPSA DE A FI CAZATI CALAII ROMANIEI IN TEMNITA -MUZEU, (AZI PUSCARIASII CU BANI AU CONDITII DE HOTEL LA PUSCARIE), AR TREBUI JUDECATI DUPA LEGILE PROMULGATE DE EI PE VREMEA COMUNISTILOR. PENTRU SUBMINAREA ECONOMIEI (ADICA NENOROCIREA UNUI POPOR) = PEDEAPSA CAPITALA.

 2. Adevarul? Pilat nu stia ce e adevarul. Ar fi fost bine pentru el sa intrebe CINE este ADEVARUL.
  Dle Presedinte, daca iL cunoasteti trebuie sa se si vada acest lucru!

  Greseala este ca nu se recunoaste ca Ceausescu a facut si lucruri bune!

  Dar MANDRIA CRIMINALILOR ii pune in situatia sa minta, pentru ca altfel isi pierd pozitiile, si mai trebuie sa se si pocaiasca de pac atul CRIMEI.

  E greu ce vreti sa faceti!
  Biblia spune ca UNUL SINGUR va face dreptate pe pamant!
  Singurul lucru care ar fi bine sa-l faceti este sa tineti o evanghelizare acestui popor!

  Pentru ca daca e vorba de dreptate , o va face Dumnezeu la vremea Lui!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.