Scandal cu „împușcături” în cultura românească. Ținta pe Liiceanu, Patapievici și Pleșu

biserica ortodoxă

Gabriel Liiceanu Foto: Wikimedia Commons

Scriitorul Nicolae Breban și-a început mandatul de președinte al Consiliului Consultativ de la Institutul Cultural Român atacând mai multe personalități culturale. În primul său discurs, Breban i-a luat la țintă pe Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu sau Andrei Pleșu.

Gabriel Liiceanu a răspuns printr-o scrisoare publică, adresată președintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad. Aceasta are titlul: „Nu sunt de acord să fiu împușcat!”.

„Aflu că, în urmă cu mai bine de o săptămână, a avut loc în instituția pe care o conduceți o ședință a Secției de Filologie și Literatură, în care un membru al Academiei, Nicolae Breban, a argumentat în fața colegilor săi de ce, spre binele culturii române și al țării în general, ar fi de dorit ca Horia Patapievici și cu mine să fim împușcați. („Derbedeii ăștia ar trebui împușcați!”)

Am subliniat cuvântul pentru a marca folosirea lui expresă: împușcați. Constat astfel că, după alocuțiunea rostită cu ocazia înscăunării sale ca președinte onorific al Consiliului ICR, alocuțiune în care eram numiți „haimanale”, discursul lui Nicolae Breban s-a radicalizat”, spune Liiceanu în scrisoare sa.

Scriitorul își mai amintește că în timpul mineriadei din 1990, s-a scandat „Moarte lui Paler!” și „Moarte lui Liiceanu!”. „Două-trei luni mai târziu, în România Mare, a apărut o listă (erau pe ea vreo zece nume) cu persoanele care trebuiau împușcate pe stadion „pentru ca în România să fie liniște”. Numele meu era printre ele, de altminteri în cea mai plăcută companie. Iar acum, după douăzeci și cinci de ani, reapar, iată, alături de Patapievici, pe lista de „împușcat” a lui Breban”, mai spune Gabriel Liiceanu.

Declarațiile lui Breban au fost criticate și de președintele ICR, Radu Boroianu, dar și de fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu.

„Dacă Nicolae Breban ar delira pe cont propriu, ar fi un caz relativ banal de demență senilă cu puseuri de violență verbală dusă la extrem. Dar nu e acceptabil să angajeze instituții precum Institutul Cultural și Academia Română”, a spus Theodor Paleologu.

Recomandările editorilor GreatNews:


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version