O clădire spectaculoasă din România va fi reabilitată

palatul stern
Palatul Stern. Foto: adevarul.ro

Unul dintre cele mai spectaculoase edificii ridicate la începutul secolului XX în Oradea renaşte cu bani de la municipalitate, anunță adevarul.ro.

Construit între anii 1904 şi 1905 de către arhitecţii Rimanóczy Kálmán-junior şi Rendes Vilmos, care au optat în planurile construcției pentru stilul secession, Palatul Stern a ajuns să fie una dintre cele mai degradate clădiri din centrul istoric orădean.

În curând însă își va redobândi farmecul, au asigurat autoritățile.

Alături de Palatul Apollo şi Palatul Moskovits Miksa, Palatul Stern este unul dintre cele mai spectaculoase edificii ridicate la începutul secolului XX în Oradea. Palatul este dominat de linii drepte, cu excepţia ancadramentele ferestrelor, și se evidenţiază prin frumoasa friză de sub streaşină, decorată cu motive textilo-folclorice, mai notează sursa citată.

„Vom reabilita Palatul Stern din bugetul Primăriei Oradea, iar proprietarii care nu vor fi de acord să-şi plătească ratele vor fi executaţi silit”, a declarat primarul Ilie Bolojan pentru adevarul.ro.

Primăria acoperă 20% din costuri

Astfel, Primăria va contribui cu un grant de 20 la sută conform legii monumentelor şi tot Primăria va realiza documentaţia tehnică, iar proprietarii vor contribui cu diferenţa de 80 la sută.

Proiectul de hotărâre a avut la bază Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în „Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea” prin care municipiul Oradea poate să acopere parțial costurile lucrărilor de protejare şi de intervenţie asupra monumentelor istorice.

Potrivit legii, deţinătorii de orice fel a clădirilor care, prin nivelul de degradare, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi afectează calitatea mediului înconjurător şi a cadrului urban construit sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea clădirilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută oameni pentru bucătărie, șoferi sau asistente
Reduceri eMAG la storcătoare de fructe
Locuri de muncă în străinătate. Se caută bucătari, ospătari, măcelari, îngrijitori

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.