Salariul minim în România ar putea fi de 3.500 de lei dacă s-ar aplica regula discutată acum în Comisia Europeană

FOTO: geralt /Pixabay.com
FOTO: geralt /Pixabay.com

Salariul minim ar fi de aproximativ 3.500 de lei în România dacă pentru calcularea acestuia s-ar aplica indicatorul de minim 60% din salariul mediu brut al fiecărui stat membru, potrivit europarlamentarului Corin Crețu.

„Studiile arată că sunt 450 milioane de cetăţeni ai Uniuni Europene, din care 25 milioane sunt la limita sărăciei, iar cei mai mulţi sunt în Europa Centrală şi de Est. Sunt oameni care muncesc mai mult de 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, deci ar trebui ca din acest salariu să-ți poată asigura traiul de zi cu zi. Tocmai de aceea a fost demarată această dezbatere.

Până la votul din Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (din 11 noiembrie, n.r.) au avut loc 45 de runde de negocieri şi s-a ajuns la un indicator acceptat de toate statele membre: salariul minim să fie de cel puţin 60% din salariul mediu brut al fiecărei ţări membre.

În ceea ce priveşte sumele, la ora actuală salariul mediu brut în România este undeva la 5.300 de lei, iar 60% ar însemna circa 3.500 lei, ceea ce ar ajuta foarte mulţi oameni să-şi asigure un trai decent.

Se vorbeşte, de fapt, despre un salariu corect, echitabil, care să ajute oamenii să-şi asigure măcar cele necesare (…) Deci, această directivă a salariului minim, deşi va fi o povară pentru statele sărace şi guvernele lor, va accelera reducerea disparităţilor sociale”, a declarat Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European, pentru Agerpres.ro.

Miniştrii cu atribuţii în domeniul ocupării forţei de muncă şi al afacerilor sociale din cadrul UE s-au reunit în Consiliu, luni, la Bruxelles au ajuns la un acord asupra mandatului de negociere cu privire la o propunere a Comisiei Europene de legiferare a unor salarii minime adecvate în Uniune.

În urma acestui acord pot începe negocierile dintre cele trei instituţii ale UE – Parlamentul European, care acum două săptămâni şi-a votat poziţia, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană – pentru a conveni un text final.

În prezent, salariul minim net în România este de 1.386 lei pe lună.

Vă recomandăm și:

AICI vă puteți abona la canalul nostru de YouTube și puteți vedea și alte reportaje și interviuri.