Românii, pe locul 2 în topul europenilor care nu știu nicio limbă străină. Pe primul loc sunt englezii!

Foto: jairojehuel / Pixabay

Cu toate că românii învață de decenii bune cel puțin două limbi străine la școală, aproape două treimi dintre dintre cetățenii țării noastre spun că nu pot comunica decât în limba băștinașă.

Dacă 64% dintre români spun că nu știu nicio limbă străină, în topul Uniunii Europene, pe primul loc sunt cetățenii Marii Britanii, unde 65% dintre locuitori stăpânesc doar limba engleză.

În același timp, România se află în topul țărilor ai căror elevi de gimnaziu învață două sau mai multe limbi străine. Potrivit datelor Eurostat, 95% dintre elevii români din clasele V-VIII învață cel puțin două limbi străine.

România e pe locul 5 în acest top, după Luxemburg, Finlanda, Italia și Grecia. La coada clasamentului sunt Ungaria, unde doar 6% dintre elevi învață cel puțin două limbi străine la școală.

Chiar și așa, românii nu reușesc să prindă o limbă străină în timpul anilor de școală.

Potrivit studiului făcut de institutul european de statistică, nici ungurii, bulgarii, irlandezii, francezii, spaniolii sau italienii nu se ostenesc prea tare să învețe limbi străine de circulație internaționale.

În țările nordice, în schimb, dar și în cele baltice, aproape toți cetățenii vorbesc fără probleme cel puțin o limbă străină de circulație internațională.

Cea mai populară limbă străină în Uniunea Europeană este limba engleză, urmată, la mare distanță, de franceză, germană și spaniolă.