Românii nu vor avea certificat de vaccinare până nu se imunizează toată populația

FOTO: Radu Badoiu/Gov.ro
FOTO: Radu Badoiu/Gov.ro

Premierul Florin Cîțu spune că în acest moment nu are sens o discuție pe tema unui pașaport de vaccinare pentru cei care s-au imunizat împotriva COVID-19 pentru că acest document ar crea o discriminare. Cîțu spune că mai întâi trebuie ca toți românii să aibă șansa să se poată vaccina.

„Cei care se vaccinează au deja certificat de vaccinare. Este o adeverinţă care spune că te-ai vaccinat. (…) Nu are niciun sens să introducem un astfel de document (n.r. pașaport de vaccinare) şi asta este discuţia, ştiu, şi la nivel european.

Deci, din punctul nostru de vedere, să introducem astăzi un document până când nu am dat şansa tuturor românilor să se vaccineze ar crea discriminări, pentru că sunt oameni care ar spune: «Ok, eu vreau să mă vaccinez, dar nu am putut, pentru că nu au fost vaccinuri şi atunci nu înţeleg de ce altcineva care s-a vaccinat şi a fost într-o altă etapă şi voi aţi luat decizia să se vaccineze înainte ar trebui să aibă acest certificat de vaccinare».

Deci, până nu luăm toate persoanele să se vaccineze, nici nu are sens să discutăm despre aşa ceva. Mi se pare o discuţie care nu are sens în momentul ăsta”, a declarat Florin Cîţu, la B1 TV.

Comisia Europeană a decis să înceapă negocieri pentru introducerea unui „certificat digital de vaccinare” care să le permită cetățenilor UE să circule în interiorul spațiului comunitar.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, spunea că obiectivul acestor certificate este „asigurarea că oamenii se pot bucura de libertatea de mișcare fără a pune în pericol sănătatea publică”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.