Primul ministru Victor Ponta a declarat că ar putea avea loc un referendum pentru trecerea României la moneda euro. „O să vedem în 2017, 2018 dacă se pune problema. Nu e ideea mea, am preluat-o din discuția publică. Românii sunt proeuropeni și cred că vor fi și proeuro dacă vor fi informați”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a spus că în discuțiile pe care le-a avut săptămâna trecută cu președintele Klaus Iohannis, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, nu s-a discutat despre varianta referendumului.

Oficialii Băncii Naționale a României sunt de părere că trecerea la zona euro ar putea fi din nou amânată, iar un termen realist ar putea fi anul 2022. Iar acest lucru ar urma să se întâmple doar dacă economia României creștre într-un an cu două procente mai mult față de creșterea Uniunii Europene.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, e de părere că ar trebuie să existe un program de țară, iar partidele politice să încheie un acord, o foaie de parcurs pe care să o respecte indiferent de rezultatele electorale.

Potrivit președintelui Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, trecerea la euro în 2019, termen anunțat de autoritățile române, este „un obiectiv ambițios”, însă nu există o agendă de parcurs pentru acest lucru.

De asemenea, analistul financiar Florin Cîțu crede că România trebuie să se hotărască dacă face „reforma reală” în afara zonei euro, „când ai o politică monetară foarte independentă sau în interiorul zonei euro, când nu mai ai politică monetară independentă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: