România, țara în care agricultorii mor de foame

România are peste 3,7 milioane de mici agricultori de subzistență, cei mai mulți din Uniunea Europeană.

Cu toate că au existat fonduri europene de sprijinire a micilor agricultori, mai ales prin fostul Plan de Dezvoltare Rurală, efectele nu au fost pe măsura așteptărilor, iar mulți fermieri au rămas în sărăcie. Chiar și așa, acest sector are un potențial uriaș, anunță Digi 24.

România are cei mai mulți agricultori din Uniunea Europeană, însă țara importă cea mai mare parte a fructelor și legumelor. Aproape 97% din exploatările agricole din România sunt făcute pe terenuri mici, de cel mult 30 de hectare, iar acestea ocupă doar 37% din suprafața agricolă.

Numărul fermierilor de subzistență a luat amploare după 1989, când CAP-urile au fost desființate, iar oamenii au fost reîmproprietăriți, o măsură care a dus la fragmentarea suprafețelor agricole.

În ciuda fondurilor alocate acestora, de aproape o jumătate de miliard de euro între 2007 și 2013, agricultorii de subzistență nu reușit să depășească situația precară în care se află.

Aproape 55.000 de fermieri mici din toată țara au accesat măsura 141, în urma căreia au primit 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani, însă mulți dintre ei spun că după plata impozitelor, au cheltuit mai mult decât au primit de la Uniunea Europeană.

”A fost cea mai mare porcărie 141, pentru că trebuia să facă un studiu de impact să vadă dacă e benefică măsura asta. Am zis, bă, bun, ne dă 60 de milioane, nu ne opreşte impozit, putem să ne dezvoltă. Pe urmă am început. La finanţe, impozit la ei, că orice ban se înregistrează, plăteşti 16%. Îi plăteşti şi p-ăia. CAS-ul plăteşti şi p-ăla, plăteşti şi impozit pe profit îl plăteşti şi p-ăla. Şi trăgem linie şi am ieşit mai mult decât ne-a dat ei. Şi-atunci pentru ce să accesăm 141?”, a spus ferimerul Petru Bolocan în cadrul reportajului realizat de jurnaliștii Digi24.

Rezultatele au fost modeste, însă până acum s-au cheltuit zeci de milioane de euro doar pentru consilierea și instruirea acestor mici fermieri. Începând cu anul 2011, au existat suspiciuni legate de felul în care au fost obținute contractele de consultanță a agricultorilor de subzistență.

În acest an, în cadrul noului plan de dezvoltare rurală, guvernul a a anunțat că micii fermieri vor primi anual 15.000 de euro, dacă prezintă un plan de afaceri. Bugetul pentru 2015 este de 72 de milioane de euro. Există și condiții. Micii agricultori trebuie să aibă în proprietate o fermă a cărei valoare economică să fie între 8.000 și 12.000 de euro.

România se poate transforma radical, cu bani europeni, în următorii cinci ani, însă, până atunci, milioane de români care muncesc pământul încă se zbat în sărăcie.

Dacă v-au plăcut fotografiile, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: