Românii vor fi obligați să-și monteze un accesoriu în holul casei

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

În țări precum Irlanda, Finlanda sau Marea Britanie cetățenii sunt obligați prin lege să-și monteze în locuințe detectoare de fum. În România mai puțin de 20% dintre apartamente au astfel de senzori.

Potrivit Digi24, Ministerul Economiei are în plan să oblige toți românii să-și monteze în case detectoare de fum, pentru a reduce numărul de incendii.

Ideea a pornit de la reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), după ce s-a constatat că sunt foarte multe incendii provocate de instalații electrice improvizate, care ar fi fost stopate mai repede dacă exista o avertizare.

„E vorba de detectoare care sunt autoalimentate prin baterii, de lungă durată. Doar se fixează în tavan. Dacă e fum sau dacă e gaz dau un sunet foarte puternic care avertizează familia”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, potrivit digi24.ro.

Șefii ISU spun că astfel de dispozitive pot fi montate pe holurile caselor. Există firme de distribuire a electricității care au început proiecte prin care să convingă românii de necesitatea unor astfel de sisteme.

Pompierii atrag atenția că numărul incendiilor crește în perioada sezonului rece.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.