România, mereu surprinzătoare. Un zăcământ major de gaze naturale a fost descoperit în Marea Neagră

Platformă petrolieră (Wikimedia Commons)
Platformă petrolieră (Wikimedia Commons)

Compania rusă Lukoil Overseas a anunțat de curând că a descoperit o pungă cu gaz cu un volum de peste 30 de miliarde de metri cubi în apele teritoriale ale României.

Descoperirea a fost localizată în perimetrul EX 30 Trident, concesionat în 2011 companiei Lukoil Overseas, și care se află în platoul continental pe care România a câștigat-o n 2009, în fața Ucrainei, la Haga, scrie Digi 24.

Suprafața zăcământului poate ajunge la 39 de kilometri pătrați iar rezervele, care vor fi studiate în urma forajului de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Cantitatea ar putea asigura consumul României la capacitate maximă pentru trei ani de zile.

„Adâncimea apei în cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctuează de la 300 la 1200 metri. Suprafața perimetrului este de 1.006 kilometri pătrați. Sonda LIRA – 1X este situată la aproximativ 170 km de la țărm, adâncimea apei fiind de aprox. 700 m. Sonda a fost forată până la adâncimea de 2.700 m , cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ”Development Driller II”, aparținând companiei Transocean Ltd”, explică Romgaz într-un comunicat.

”Succesul sondei LIRA – 1X a dus la o diminuare a riscurilor în ceea ce privește lucrările viitoare de investigații geologice pentru o serie de prospecte care reprezintă un potențial semnificativ în ceea ce privește conținutul de resurse, localizate atât în apropierea structurii LIRA, cât și în alte zone ale perimetrului. Programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice și forajul pe zăcământul LIRA a unei sonde de 2 explorare evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii și a confirmării potențialului de hidrocarburi”, se precizează în comunicatul Romgaz.

Lukoil susține că a investit 500 de milioane de euro în prospecțiuni. Compania română de stat Romgaz deține 10% din pachetul de acțiuni, conform acordului de concesiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

A fost creat cel mai ușor material metalic din istorie
Elevă dată afară de la ore de directoare pentru că avea un model pe fustă
O poveste ca în filme. Bolnav, abandonat de părinți, a ajuns student la Inginerie Aerospațială
Reduceri eMAG Festivalul Toamnei. Cele mai bune oferte înainte de Black Friday 2015
Locuri de muncă în străinătate pentru mecanici și electricieni români