România, în Panama Papers. Ce legături are țara noastră cu cel mai mare scandal al momentului?

Panama Papers, cel mai mare scandal financiar al anului (#PanamaPapers)
Panama Papers, cel mai mare scandal financiar al anului (#PanamaPapers)

Mai multe afaceri din România sunt prinse în mega-scandalul Panama Papers, folosind serviciile avocaților firmei Mossack Fonseca.

Proiectul minier de la Roșia Montana și privatizările controversate ale rafinăriei Rafo și ale uzinei Alro sunt menționate în Panama Papers, cea mai mare investigație jurnalistică internațională din istorie.

Investigația este bazată pe 11,5 milioane de documente, care au fost ”scurse” din baza de date a firmei Massack Fonseca, o companie de avocatură din Panama, care furnizează servicii de consultanță, înființând peste 200.000 de companii offshore în ”paradisuri” fiscale precum Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas sau Niue, care au jurisdicții netransparente.

Jurnaliștii de la Rise Project spun că „baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Oneşti şi ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roşia Montană. Vasile Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, a apelat şi el la aceiaşi avocaţi din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim şi filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munţii Apuseni dar şi alte firme active în extracţia petrolului şi gazelor naturale”.

Potrivit sursei citate, compania Castle Europa Limited, înființată de avocații Mossack Fonseca, a fost foosită de Vasile Frank Timiș pentru afacerile din România încă din 1997.

”Documentele îi mai listează pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupţie, şi arată cum s-au reprofilat apoi în alte afaceri cu minerale şi gaze naturale”, scrie Rise Project, partenerul pentru România al proiectului Panama Papers.

Printre cei implicați în scandal se numără și miliardarul israelian Beni Steinmetz, care este anchetat în România într-un dosar privind retrocedări ilegale, dar și Olga și Alexandru Repede, care sunt acuzați de procurori că au dorit falimentarea uzinei Uztel Ploiești.

În baza de date a International Consortium of Investigative Journalism mai sunt prinși și Sorin Ovidiu Vântu sau Cristi Borcea.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O minune din România aflată la 100 de metri adâncime, promovată de CNN
O cetate superbă din România se redeschide pentru public după 3 ani de reparații
Accesul pe plajele sălbatice de pe litoralul românesc a fost interzis