România a devenit campioană mondială la robotică

Roboții românești au câștigat aurul mondial în Mexic. Foto: Captură Digi24

O echipă de robotică din România a reușit să obțină cel mai mare punctaj la Olimpiada FIRST Global Challenge 2018, din Mexic.

Românii au cucerit cinci medalii de aur la diverse categorii ale competițiile, întrecând reprezentanți din alte 174 de țări.

”Sincer încă nu realizez faptul că am câştigat atât de multe lucruri, ceea ce m-a surprins foarte mult a fost premiul Einstein Award, la care nu ne-am aşteptat, a venit dintr-o dată. Acest premiu a venit după decernarea premiului de câştigător al finalei. Nu ne venea să credem, fiindcă Einstein Award-ul este cel mai important lucru”, spune Darius Lorinczi, de la echipa RobotX Hunedoara, citat de Digi24.

Robotul câștigător, construit în doar 3 luni

Performanța este cu atât mai importantă cu cât românii au reușit să construiască robotul câștigător în mai puțin de trei luni.

”Robotul trebuie să ia obiecte de diverse forme şi diverse dimensiuni şi să le ducă cât de repede se poate în alte locuri, uneori şi la altă înălţime, tot concursul era o metaforă legată de energie, avea de alimentat diverse centrale electrice, fie că era vorba de panouri solare, turbine de vânt, centrale de combustie sau centrale nucleare, totul contra cronometru şi contra adversarilor tăi”, a precizat Mircea Nistor, antrenorul tehnic al echipei RobotX Hunedoara, pentru sursa citată.

România a câștigat atât Premiul Albert Einstein pentru excelență, acordat echipei cu cei mai performanți roboți, clasându-se pe primul loc și în clasamentul pe puncte.