Revoluția #Colectiv continuă! Mii de oameni au ieșit din nou în stradă

Zeci de mii de oameni au protestat aseară în București (Alexandru Dorobanțu - Facebook)
Zeci de mii de oameni au protestat aseară în București (Alexandru Dorobanțu - Facebook)

În jur de de 15.000 de oameni sunt acum în Piața Universității. De asemenea, manifestații mai au loc și la Cluj, Brașov, Galați, Iași, Sibiu, Craiova, Bacău, Ploiești sau Timișoara.

După discuțiile care au avut loc între președintele Klaus Iohannis și partidele politice parlamentare, care au avut loc azi, protestarii cer astăzi un Guvern de tehnocrați. De exemplu, unii protestari spun că viitorul prim ministru trebuie să fi condus o corporație cu minim 1.000 de angajați și să nu fi făcut afaceri cu statul.

Dintre partide, PNL și UDMR cer alegeri anticipate, cu precizarea că alianța minorității maghiare ar fi de acord și cu un guvern de tehnocrați. De partea cealaltă, liderii PSD vor în continuare o guvernare politică, însă nu au exclus în totalitate posibilitatea unor alegeri anticipate. Mâine vor merge la discuții cu președintele Iohannis reprezentanții UNPR și ALDE.

Tot astăzi, președintele Klaus Iohannis l-a numit pe Sorin Cîmpeanu premier interimar, până la numirea unui nou Guvern.

În urma protestelor de marți, premierul Victor Ponta și-a anunțat demisia. De asemenea, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și-a anunțat și el demisia.

Protestele au început în urma tragediei din Clubul Colectiv din Capitală, în urma căreia și-au pierdut viața 32 de oameni, potrivit celui mai recent bilanț. Alte 90 de persoane sunt internate în stare critică în spitale din Capitală.

Incendiul a pornit de la un joc de artificii, care a aprins buretele antifonic care acoperea stâlpii şi tavanul clubului bucureştean. Unii martori susţin că, la apariţia primelor flăcări, solistul Andrei Găluţ a cerut, calm, un extinctor.

Nu l-a primit însă, iar focul s-a răspândit extrem de rapid. Oamenii s-au năpustit spre singura ieşire din club, cei care se aflau în apropierea acesteia reuşind să se salveze. Buretele încins de pe tavan a început să cadă pe oameni, mulţi dintre spectatori murind pe loc.

În incendiu şi-au pierdut viaţa şi doi chitarişti ai trupei care concerta în acea noapte, Goodbye to Gravity. Solistul trupei, Andrei Găluţ, este în continuare în stare gravă, fiind internat la Spitalul Elias.

Cei trei patroni ai clubului au fost arestaţi în seara de marţi, 3 noiembrie. Potrivit motivării judecătorilor, cei trei reprezintă un pericol public pentru societate, prin comportamentul pe care l-au avut. De asemenea, procurorii care lucrează la acest dosar au trimis o parte din date și către Departamentul Național Anticorupție, întrucât ar exista suspiciuni de fapte de corupție comise funcționari ai Sectorului 4 și de primarul demisionar Cristian Popescu Piedone.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.