SUA avertizează Turcia. Germania cere să se respecte statul de drept

Barack Obama FOTO: Bbsrock (Wikimedia Commons)
Barack Obama FOTO: Bbsrock (Wikimedia Commons)

Mii de oameni au ieșit noaptea trecută în Istanbul pentru a sărbători eșecul loviturii pe care ar fi pus-o la cale de o fracțiune a armatei turce. Cel puțin 265 de oameni și-au pierdut viața în confruntările dintre forțele fidele lui Erdogan și rebelii anti-guvernamentali, iar 1.440 au fost răniți.

Începând de ieri dimineață, Ankara a început o operațiune de epurare. Au fost suspendați peste 2.700 de judecători și procurori și au fost arestați peste 3.000 de soldați. Printre cei reținuți de forțele de ordine guvernamentale se numără și un membru al Curții Constituționale și comandanții Armatelor a II-a și a III-a.

Puterea de la Ankara a anunțat că ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea pentru ai pedepsi pe cei resposabil, în timp ce Angela Merkel a cerut ca aceștia să fie tratați și judecați „respectându-se regulile statului de drept”.

Premierul turc Binali Yildirim a făcut o declarație dură la adresa Statelor Unite, spunând că „orice țară care îl adăpostește pe clericul Gulen nu poate fi prieten al Turciei și va fi considerată în război cu Turcia”.

„Fac apel la SUA, dacă suntem parteneri strategici, dacă suntem parteneri model, îndepliniţi cererea noastră pentru că noi v-am dat toţi teroriştii pe care i-aţi cerut”, a cerut și președintele Erdogan.

Gulen, considerat principalul adversar al lui Erdogan și acuzat că ar fi în spatele acestui puci, neagă acuzațiile și vine cu o altă teorie. „Este o posibilitate să fie un puci regizat şi că ar fi menit pentru alte acuzaţii. Las o portiţă deschisă pentru această posibilitate”, a declarat Fethullah Gulen.

Gulen are 75 de ani, predică învățăturile islamului sunnit și locuiește în Statele Unite, într-un exil autoimpus. Promovează dialogul între confesiuni și este creatorul mișcării islamice moderate.

Secretarul de stat american John Kerry „a transmis mesajul clar că Statele Unite sunt gata să acorde asistență autorităților turce în desfășurarea investigației, dar insinuările publice sau afirmațiile despre orice presupus rol jucat de Statele Unite în tentativa eșuată de puci sunt absolut false și fac rău relației bilaterale”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

O decizie suprinzătoare a turcilor a fost aceea de a închide baza aeriană Incirlik, folosită de americani pentru a întreprindere raiduri asupra Statului Islamic din Siria. Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că militari de la această bază au fost implicați în puci, iar comandatul a fost arestat.

„Oficialii americani conlucrează cu cei turci pentru a relua operațiunile aeriene cât mai curând posibil”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook. „Între timp, Comandamentul american Central își adaptează operațiunile din campania anti-ISIS pentru a reduce la minimum efectele asupra campaniei”, a adăugat oficialul american.

Turcia a fost acuzată în repetate rânduri, mai ales de Rusia, că nu intervine suficient de ferm în lupta împotriva Statului Islamic, ba mai mult, chiar ar proteja organizația teroristă, pentru că are legături de afaceri cu aceasta. Familia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost acuzată de președintele rus Vladimir Putin că este implicată în contrabanda cu petrol organizată de ISIS, potrivit Digi24.

Recomandările editorilor GreatNews: