Renovarea apartamentului: ce tip de parchet este potrivit casei tale?

Drumul către amenajarea interioară a locuinței tale este pavat cu idei de design, timp dedicat proiectului, energie și o echipă de meseriași capabili. Scopul final al procesului creativ constă în stabilirea unui stil, care să pună în echilibru elementele decorative și funcționale deopotrivă. Astfel, punctul de pornire al proiectului începe de la bază, prin alegerea unui tip de pardoseală care să îmbrace apartamentul într-o atmosferă armonioasă, din punct de vedere estetic, practic și vizual. Ce-i drept, alegerea parchetului te pune în dificultate de cele mai multe ori, deoarece sunt câteva elemente tehnice de care trebuie să ții cont, de aceea apar o serie de întrebări: 

  • Dacă vrei să schimbi pardoseala curentă, se poate monta deasupra acesteia? 
  • Ce instrumente sunt necesare pentru fixare și montare?
  • Ce model de izolație se potrivește apartamentului?

În primul rând, hai să descoperim caracteristicile fiecărui tip de pardoseală. 

Ce tipuri de parchet există?

Parchetul laminat se încadrează în categoria produselor care se bucură de o popularitate crescută în rândul clienților. Realizat din fibre sintetice presate, cele patru straturi ale parchetului promit durabilitate, rezistență la uzură, fermitate, protecție împotriva umezelii și asigură nenumărate posibilități creative de amenajare. O trăsătură remarcabilă a parchetului laminat este simplitatea montării, datorită îmbinării practice a plăcilor, folosind sistemul click and lock. 

Recomandat pentru orice tip de încăpere, parchetul stratificat permite instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală, ceea ce poate fi un avantaj pe termen lung, dacă vrei să faci schimbări majore în apartament. Conform Tarkett.ro, acest model de parchet este fabricat în totalitate din lemn nobil, durabil și rezistent, precum brad, pin sau molid, ceea ce dovedește performanțele de calitate ale produsului. Din punct de vedere estetic, plăcile se îmbină prin sistemul TC-Lock, rezultatul fiind o podea fără linii inestetice. 

În cele din urmă, parchetul din lemn masiv beneficiază de plăci durabile, fabricate dintr-o singură bucată de lemn masiv. Chiar dacă montarea parchetului necesită intervenția unui meseriaș din domeniu, în momentul în care pe suprafața plăcilor apar semne de uzură, aspectul îngrijit poate fi redat prin rașchetare. 

Avantaje și dezavantaje

Primul criteriu în alegerea parchetului corespunzător apartamentului tău ar putea fi gustul personal și designul interior pe care te bazezi în procesul de amenajare. Din punct de vedere financiar, parchetul laminat câștigă lupta detașat în fața contracandidaților, fiind o variantă accesibilă persoanelor care doresc să modifice ambientul casei. În schimb, dacă îți dorești să creezi un design elegant și clasic, parchetul masiv se pliază nevoilor tale, datorită plăcilor cu o densitate ridicată. Umiditatea crescută este o problemă des întâlnită în apartament? Ei bine, parchetul stratificat nu se deformează, chiar dacă este supus umidității pentru lungi perioade de timp. 

Simplu de întreținut, parchetul laminat are un minus: emite un zgomot supărător, în cazul în care nu este montat corespunzător. Parchetul multistratificat îți permite îmbinarea creativă a plăcilor din lemn, în schimb se poate zgâria mai repede. Mai mult, parchetul din lemn masiv aduce un plus de eleganță apartamentul, însă, amplifică zgomotele din pricina densității lemnului, iar plăcile se lustruiesc regulat cu ceară. 

În concluzie, alegerea se află doar în mâinile tale. Indiferent de parchetul ales, cu siguranță, vei realiza un ambient plăcut și confortabil pentru căminul tău!

Sursă foto: Shutterstock.