Remedii pentru psoriazis: medicație, terapie, plante medicinale

pacient cu psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune cronică, necontagioasă, care afectează pielea, articulațiile și unghiile. Clinic, psoriazisul se manifestă prin formarea de noduli roz strălucitori pe piele, acoperiți cu solzi argintii.

Pe lângă apariția unei erupții cutanate, pacientul prezintă mâncărime ușoară a pielii. În psoriazis, ca și în boala Lupus, aspectul pielii se agravează, ceea ce conferă bolnavului disconfort psihologic sever. În unele cazuri, pe lângă piele și unghii, sunt afectate articulațiile și se dezvoltă artrita psoriazică. Psoriazisul generalizat pustular în timpul sarcinii poate duce chiar la un avort spontan.

Simptome psoriazis

Principalul simptom al psoriazisului este apariția pe piele a erupțiilor roșii acoperite cu solzi argiloși. Cel mai adesea se formează pe genunchi și coate, dar pot apărea și pe alte părți ale corpului (mâini, spate, picioare etc.). Tabloul clinic poate varia în funcție de tipul de psoriazis. În locurile în care pielea este ruptă sau decojită, se formează mici răni sângerânde. Un alt simptom comun al psoriazisului este deteriorarea unghiilor.

Tratamentul psoriazisului

Din păcate, în prezent nu există un tratament eficient pentru psoriazis. Cu toate acestea, medicina modernă are un număr mare de medicamente diferite cu care poți opri răspândirea psoriazisului și poți reduce gravitatea simptomelor bolii. Există medicamente hormonale locale care se aplică pe pielea afectată. Numai medicul curant poate prescrie aceste medicamente, și de asemenea, poate determina frecvența și calendarul de administrare a acestora. Auto-medicația este inacceptabilă, deoarece poate duce la dezvoltarea unui număr de complicații severe.

Radiații ultraviolete. Se efectuează pentru a opri răspândirea în continuare a psoriazisului și pentru a reduce severitatea simptomelor.

Fotochimioterapie. Astăzi este una dintre cele mai eficiente metode de terapie pentru psoriazis, care este utilizată chiar și în formele severe ale bolii. Un efect terapeutic pronunțat este asigurat prin administrarea de medicamente fotosensibilizante și expunerea pielii la raze ultraviolete cu unde lungi.

Terapia cu laser. Este folosită cu succes pentru tratarea psoriazisului pielii și al scalpului. Razele laser stimulează dezvoltarea țesutului sănătos, au un efect fotomecanic și fotochimic pronunțat.

Psoriazisul poate favoriza și apariția unei afecțiuni numite panarițiu. Aceasta este o infecție a pielii care afectează partea bazală a unghiei, cuticula. Panarițiul apare după pătrunderea unui microb în piele (ulterior unei leziuni, de exemplu).

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.