Reinfectările cu COVID-19 sunt rare, însă apar mai ales la persoanele de peste 65 de ani

Tineri, alături de bătrânii de la azil Foto: Facebook Humanitas Nederland

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical Lancet, reinfectările cu coronavirus se întâmplă foarte rar, fiind cel mai adesea întâlnite la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

O echipă de certători danezi a descoperit că majoritatea persoanelor care s-au infectat cu COVID-19 beneficiază de o protecție în fața reinfectării pentru cel puțin șase luni. După aceea, oamenii de știință nu au găsit dovezi că protecția în fața reinfectării ar scădea, însă rezultatele cercetării arată că persoanele infectate din nou sunt mai ales cele în vârstă, de peste 65 de ani, scrie CNN.

Studiul a vizat rata de reinfectare cu COVID-19 pe un eșantion de 4 milioane de persoane, în timpul celui de-al doilea val de COVID-19, între septembrie și decembrie 2020.

Dintre cele 11.068 de persoane care fuseseră infectate în primul val, doar 72 de au fost testate pozitiv pentru a doua oară.

Astfel, mai puțin de 1% dintre cei infectați în primul val au fost reconfirmați pozitiv, însă în rândul bătrânilor proporția este de 3,6%.

Cercetătorii danezi spun că persoanele în vârstă au o protecție de doar 47% în fața reinfectării, față de peste 80% cât este în rândul tinerilor. Rezultatele nu sunt surprinzătoare, fiind știut faptul că sistemul imunitar slăbește odată cu înaintarea în vârstă.

”Cred că este foarte important să ne asigurăm că persoanele de peste 60 de ani sunt vaccinate, fie că au avut COVID sau nu. Trebuie să îi protejăm de infectare”, a spus dr. Amy Edwards, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar din Cleveland, SUA, pentru sursa citată.

Cercetătorii spun că singura soluție pentru a scăpa de epidemie ar putea fi un program eficient de vaccinare, imunitatea naturală nefiind de ajuns pentru a opri transmiterea virusului.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.