Referendum familia tradițională. În zilele de 6 și 7 octombrie românii sunt așteptați la urne pentru a vota pentru sau împotriva redefinirii familiei în textul Constituției.
Am alcătuit un scurt ghid ce oferă răspunsuri la toate întrebările importante legate de acest referendum.
1. Care este întrebarea din buletinele de vot?
Întrebarea din buletinele de vot va fi următoarea: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.
Legea de revizuire a Constituției a fost adoptată de Senatul României, în calitate de for decizional, la data de 11 septembrie.
2. Ce conținut are Legea de revizuire a Constituției?
Referendum familia tradițională – Legea are următorul conținut:
„Art. I – Alineatul (1) al articolului 48 din Constituția României, revizuită prin Legea nr.429/2003, aprobată prin referendumul național organizat în zilele de 18-19 octombrie 2003 și republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:
”Articolul 48 Familia
(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Art.II – Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor articolului 151 alineatul (3) din Constituția României, republicată”.
Referendum familia tradițională – Ghid cu informații utile
3. Cum este definită familia în Constituție la ora actuală?
Articolul 48 stipulează că „(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”.
4. Când are loc referendumul?
Referendumul va fi organizat în zilele de 6 și 7 octombrie (sâmbătă și duminică), între orele 7.00 și 21.00.
5. De ce acest referendum ține două zile, în timp ce alte referendumuri organizate în România au ținut doar o zi (cel din 2003 pentru adoptarea Constituției, cele din 2007 și 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu)?
Explicația oferită de premierul Viorica Dăncilă este că în acest fel cetățenii vor avea timpul necesar pentru a-și exprima opțiunile cu privire la definirea familiei. Deși premierul a mai spus că acest referendum nu este unul împotriva minorităților sexuale, o parte a societății consideră că referendumul lovește puternic în comunitatea LGBT din România, iar faptul că Guvernul a decis ca referendumul să țină două zile demonstrează că executivul vrea ca legea de modificare a Constituției să treacă de votul popular.
Referendum familia tradițională – Informații utile
6. Câți români trebuie să voteze pentru ca referendumul să fie validat, iar Constituția să fie modificată?
Pentru ca referendumul să fie validat, iar Constituția să fie modificată, trebuie ca la urne să se prezinte cel puțin 30% dintre românii cu drept de vot, iar 50% plus 1 dintre cei prezenți să voteze în favoarea redefinirii familiei.
La 31 august, în Registrul electoral figurau 18.917.485 de alegători, ceea ce înseamnă că pentru a se atinge pragul de 30% trebuie să meargă la vot 5.675.246 de cetățeni cu drept de vot.
Pentru ca legea fundamentală a țării să fie modificată, este necesar ca cel puțin 2.837.624 de români să voteze pentru.
7. Care sunt șansele ca pragul de 30% să fie atins?
Destul de mari, dată fiind susținerea pe care Biserica Ortodoxă a arătat-o față de organizarea referendumului, BOR fiind una dintre instituțiile în care românii au cea mai mare încredere.
De asemenea, pentru comparație, la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României, organizat în anul 2012, la urne au venit 46% dintre cetățenii cu drept de vot.
La referendumul anterior pentru demiterea lui Băsescu, cel din 2007, prezența la vot a fost de 44%.
Referendum familia tradițională – Părerea românilor despre căsătoriile gay
8. Cum ar putea vota românii la referendumul pentru familia tradițională?
Cel mai recent sondaj de opinie realizat în România pe subiectul căsătoriilor gay arată că un sfert din populație este de acord cu legalizarea căsătoriilor homosexuale, în vreme ce trei sferturi dintre români se opun.
Mai exact, 26% dintre români sunt de acord, iar 74% se opun.
Cercetarea a fost realizată între iunie 2015 și iulie 2016 în 18 țări europene de către Pew Research Center, un institut din Statele Unite ale Americii specializat în sondaje de opinie, cercetări demografice și sociale și analize de conținut.
Aceste date sugerează că voturile în favoarea modificării Constituției le-ar putea depăși cu mult pe cele ale românilor care nu vor ca în legea fundamentală căsătoria să fie definită doar drept cea dintre un bărbat și o femeie. Prin urmare, mulți dintre cei care se opun redefinirii familiei au anunțat că vor boicota referendumul și că nu se vor prezenta la vot.
9. De ce se organizează acest referendum?
Coaliția pentru Familie este cea care a avut inițiativa pentru modificarea Constituției. Coaliția a demarat procedurile de revizuire a Constituției României în toamna anului 2015, iar în perioada următoare a strâns 3 milioane de semnături în favoarea definirii familiei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie.
Referendum familia tradițională – Nota de plată: 35 de milioane de euro
10. Cât va costa referendumul despre familia tradițională?
Referendumul pentru redefinirea familiei va costa 163,712 milioane de lei, adică 35 de milioane de euro.
11. Vor putea vota și românii din străinătate?
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că se vor organiza secții de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale din străinătate.
Foto: geralt / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: