Cum ar putea vota românii la referendumul despre redefinirea familiei

cuplu gay căsătorie homosexuali
Foto: StockSnap / pixabay.com

Cel mai recent sondaj de opinie realizat în România pe subiectul căsătoriilor gay arată că aproximativ un sfert din populație este de acord cu legalizarea căsătoriilor homosexuale, în vreme ce trei sferturi se opun.

Mai exact, 26% dintre români sunt de acord, iar 74% se opun.

Cercetarea a fost realizată între iunie 2015 și iulie 2016 în 18 țări europene de către Pew Research Center, un institut din Statele Unite ale Americii specializat în sondaje de opinie, cercetări demografice și sociale și analize de conținut.

Sondajul de opinie a mai arătat că tinerii români tind să fie mai mult de acord cu uniunile homosexuale. Astfel, 33% dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani au spus că sunt de acord cu legalizarea căsătoriilor homosexuale, față de numai 23% dintre cei cu vârste de peste 35 de ani.

Aceste date sugerează că voturile în favoarea modificării Constituției la referendumul din 6-7 octombrie le-ar putea depăși cu mult pe cele ale românilor care nu vor ca în legea fundamentală căsătoria să fie definită doar drept cea dintre un bărbat și o femeie. În prezent, Constituția României menționează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”.

Prin urmare, mulți dintre cei care se opun redefinirii familiei au anunțat deja în mediul online că vor boicota referendumul și că nu se vor prezenta la vot.

Pentru a fi validat, la referendum trebuie să se prezinte minimum 30% dintre românii cu drept de vot, iar 50% plus 1 dintre ei să voteze „Da”. Întrebarea din buletinele de vot va fi „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Pentru comparație, la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României, organizat în anul 2012, la urne au venit 46% dintre cetățenii cu drept de vot.

La referendumul anterior pentru demiterea lui Băsescu, cel din 2007, prezența la vot a fost de 44%.

Foto: StockSnap / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.