Reacție dură a medicilor la adresa lui Ponta: Nu vrem legalizarea șpăgii!

Fotografia postată de Alianța Medicilor, care însoțește reacția de pe Facebook
Fotografia postată de Alianța Medicilor, care însoțește reacția de pe Facebook

Victor Ponta a declarat, ieri, că salariile tuturor angajaților din sistemul public de sănătate vor crește cu 25% de la 1 octombrie. De asemenea, Guvernul a mai promis că vor mai exista două tranșe de măriri, tot de 25%, în 2016 și 2017.

Pe lângă acest lucru, premierul a mai spus și că Executivul va propune un proiect de lege prin care pacienții să le poată da medicilor bani, dar dacă îndeplinesc concomitent trei condiții: plata să nu fie condiționată de medic, plata să se facă după încheierea actului medical și plata să fie declarată, astfel încât să fie și fiscalizată.

Această ultimă declarație a lui Victor Ponta a declanșat o reacție virulentă din partea Alianței Medicilor.

„Suntem pur şi simplu scandalizaţi de desconsiderarea pe care Guvernul o arată nu doar faţă de medici, dar şi faţă de pacienţi prin încercarea de a legaliza şpaga dată doctorului. În nici o ţară civilizată un pacient nu da o „atenţie” medicului.

Am fost chiar de-a dreptul şocaţi când am auzit la televizor că se va crea o lista de „norme” care, dacă sunt respectate, va face ca mita dată medicilor să devină legală. Este inadmisibil ca într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de dare de mită, şpagă sau plic, ori legalizarea acestor fapte.

Mai grav este că sindicatele din domeniul medical, participante la „negocierile” cu Guvernul, au putut fi de acord cu propunerea halucinantă de legalizare a mitei. De partea cealaltă, aceiaşi reprezentanţi sindicali declarau satisfăcuţi în faţa camerelor de filmat că au reuşit să obţină o mărire de „25%” pentru toate persoanele ce lucrează în domeniul sanitar.

Poziţia Alianţei Medicilor a fost clară de la început: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar în cadrul acestui proces de modernizare să se rezolve şi problema salarizării. Bani există, dar trebuie bine administraţi. Din start am spus că suntem împotriva legalizării mitei, o acţiune degradantă atât pentru medic cât şi pentru pacient.

Ce s-a întâmplat astăzi este o desconsiderare, de către toţi cei care au luat parte la acele „negocieri”, pentru tot ce înseamnă act medical în România şi drepturi ale pacienţilor.

În consecinţă, pregătim în aceast moment o reacţie publică mai detaliată la cele prezentate de Guvern şi sindicate azi”, au reacționat reprezentanții Alianței Medicilor din România, pe pagina de Facebook, unde așteaptă și reacții de la pacienți și medici.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG la frigidere și mașini de spălat
Ce salarii sunt la Carrefour, Kaufland, Billa, Cora și Auchan
Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută personal pentru îngrijirea bătrânilor
Locuri de muncă în Germania. Se caută zugravi, electricieni, tâmplari sau instalatori

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.