„În iatac”. Pictura lui Nicolae Tonitza tinteşte recordului lui Grigorescu

in_iatac
O pictură semnată Nicolae Tonitza, „În iatac”, va fi scoasă la vânzare cu ocazia licitaţiei de iarnă organizate de casa Artmark.

„În iatac”, cel mai valoros nud al lui Nicolae Tonitza, este evaluat la 150.000-250.000 de euro. Pictura ţinteşte astfel recordul de cea mai scumpă pictură vândută vreodată în România.

Acest record îi aparţine în prezent lui Nicolae Grigorescu, a cărui lucrare „Fata cu mărgele roşii” s-a vândut pentru 270.000 de euro.

„În iatac” este o pictură inclusă în Tezaurul Patrimoniul Naţional Cultural Mobil şi provine dintr-o renumită colecţie care a aparţinut doctorului Iosif Dona. Capodopera lui Nicolae Tonitza a fost restituită de către Muzeul Naţional de Artă al României moştenitorilor proprietarului în 2007, după un proces care a durat 10 ani.

Grigorescu, două picturi

La aceeaşi licitaţie vor fi scoase la vânzare două picturi de Nicolae Grigorescu, „Ţărăncuţă cu turmă de oi, pe Valea Muscelului” şi „Care cu boi la Orăţii”.

Licitaţia de Iarnă 2011 organizată de Artmark va avea loc miercuri, 14 decembrie, începând cu ora 19:30, la Ateneul Român. Loturile pot fi admirate la Ateneu în perioada 10 – 14 decembrie, între orele 11:00 şi 21:00.

Din lotul scos la licitaţie fac parte şi lucrări de Camil Ressu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba, Sorin Ilfoveanu, Constantin Piliuţă şi Ştefan Câlţia.