Pungile din plastic subțire vor fi interzise în România

FOTO: cocoparisienne/Pixabay.com
FOTO: cocoparisienne/Pixabay.com

Senatorii au adoptat un proiect de lege al Guvernului prin care pungile de plastic subțire, cu mâner, folosite la transport, vor fi interzise atât la introducerea pe piața națională, începând cu 1 iulie 2018, cât și la comercializare, începând cu 1 ianuarie 2019. Decizia finală va fi luată în Camera Deputaților.

Proiectul de lege care modifică și completează Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje a fost adoptat în unanimitate, cu 101 voturi „pentru”.

Actul normativ transpune prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede că, începând cu 27 mai 2018, Ministerul Mediului raportează cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subțire, atunci când furnizează către Comisia Europeană date privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

Potrivit proiectului de lege, „autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, prin unitățile subordonate, precum și autoritățile executive ale unităților administrativ-teritoriale promovează campanii de informare și educare a publicului și a operatorilor economici privind: sistemele de returnare, colectare și valorificare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje care le sunt disponibile; contribuția lor la refolosirea, valorificarea și reciclarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje; sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piață; elementele corespunzătoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje; impactul dăunător asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subțire”.

O cercetare a Universității Exeter din Marea Britanie a ajuns la concluzia că plasticul ar putea duce la scăderea populației în viitor.

Un compus chimic numit Bisfenol A (BPA), care se găseşte în plastic, duce la infertilitate masculină și feminină. Prezenţa Bisfenol A în organism poate duce la sarcini eşuate şi poate afecta vârsta la care începe pubertatea. Conform noului studiu publicat în British Medical Journal, afectează şi calitatea spermei.

Plasticul afectează și viața marină. Un studiu publicat în revista „Trends in Ecology and Evolution” susține că vietățile aflate în oceane ar înghiți sute de bucăți mici din plastic zilnic. Din acest motiv, poluarea cu microplastic are potențialul de a reduce semnificativ numărul populației de pești.

Aceste bucăți mici din plastic, cu o lungime mai mică de cinci milimetri, pot fi dăunătoare pentru viața acvatică și oceanică. Posibilele riscuri ale ingerării includ reducerea asimilării nutritive și deteriorarea sistemului digestiv. În plus, expunerea la toxinele din plastic ar putea afecta numeroase procese biologice, precum creșterea și reproducerea.

FOTO: cocoparisienne/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.