Proteste pentru protejarea pădurilor. Schweighofer amenință cu plecarea

FOTO: Facebook/Comunitatea Uniți Salvăm
FOTO: Facebook/Comunitatea Uniți Salvăm

Compania Schweighofer Holzindustrie, nume foarte des invocat în ceea ce privește scandalul noului Cod Silvic, a anunțat că s-ar putea retrage din România, unde are în jur de 2.600 de angajați. Un purtător de cuvânt al companiei austriece spune că „impactul noii legi nu poate fi estimat, însă este posibil ca unele puncte de lucru din România ar putea fi închise. Austriecii contestă în special un articol din Codul Silvic care spune că o societate nu poate prelucra mai mult de 30% dintr-un tip de lemn.

Pe 10 mai, directorul companiei, Gerald Schweighofer, a trimis o scrisoare deschisă către Consiliul Suprem de Apărare a Țării în care spune că acest articol i-ar putea obliga să conciedieze toți angajații.

În urmă cu două săptămâni, reprezentanța din România a firmei austriece a intrat în centrul unui scandal.

ONG-ul Environmental Investigation Agency, care are birouri la Washington și Londra, a prezentat un film din care reiese că reprezentanții companiei austriece Holzindustrie Schweighofer în România ar accepta și ar încuraja tăierile ilegale în pădurile din România.

„În timpul filmărilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câștigat drepturile de punere în valoare a unei cantități anume de lemn din pădurile unei asociații de proprietari din România. În discuțiile pe care aceștia le-au purtat cu oficialii români și austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menționat de mai multe ori intenția de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociația de proprietari.

Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. În toate ocaziile, oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul. Mai mult decât atât, aceștia au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantități suplimentare de lemn”, a transmis ONG-ul într-un comunicat de presă.

Împotriva defrișărilor abuzive vor fi proteste și în acest weekend. Se anunță manifestații de stradă în București, Brașov, Cluj, Craiova, Iași, Timișoara sau Sibiu. De asemenea, pe rețelele de socializare și-au anunțat intenția de a participa la proteste și români din Londra, Madrid, Montreal și Strasbourg.

„Politicienii ne-au aruncat în faţă fraze lustruite. Noi nu mai credem în vorbele lor şi ieşim în stradă până vom vedea fapte. Vrem să salvăm pădurea de la dispariţie. Ne revoltă despăduririle abuzive şi faptul că replantările sunt cel mult simbolice. Dacă se continuă în acest ritm, în câţiva ani vom rămâne fără păduri. Pregătim un eveniment special pentru Ziua Internaţională a Mediului, 5 iunie, dar până atunci cei ce ne conduc trebuie să ne vadă în stradă, să nu uite că existăm şi că nu mai răbdăm”, este mesajul transmis pe pagina de Facebook care anunță protestele.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.