Protest anti – ACTA în București, cu schimb de cărți și DVD-uri | FOTO

Protest_impotriva_acta_bucuresti_15

Aproximativ 150 de oameni au participat sâmbătă la protestul anti – ACTA organizat în Piața Universității din București între orele 14:00 și 20:00. Mulți dintre cei prezenți au fost dezamăgiți de numărul mic al protestatarilor, însă tinerii adunați au încercat să se facă auziți și le-au cerut celor care stau pe balcon sau în mall-uri să iasă în stradă.

„Noi n-am ieșit în piață pentru a apăra pirateria, ci împotriva unui tratat ce deschide portița spre supravegherea cetățenilor. ACTA lasă loc la interpretări. Dacă va fi adoptat fiecare țară îl va putea interpreta. Providerii de internet vor fi obligați prin lege să ne supravegheze”, este de părere Alexandru Alexe din București, în vârstă de 28 de ani. După spusele sale, site-urile de torrente sunt doar niște intermediari prin care nu dețin operele, ci doar au o interfață prin intermediul căreia oamenii fac schimb de fișiere. „Nu încalcă nicio lege”, spune el.

ACTA atentează la viața privată a utilizatorilor de internet deoarece statele își pot spiona de-acum proprii cetățeni prin activitățile de pe internet, completează tânărul: „Este un tratat care deschide porțile către un sistem fascist în care poți fi supravegheat. ACTA e o simplă expresie a unei atitudini total lipsite de respect a statului față de cetățenii lui. Lipsa de respect a conducătorilor noștri trebuie să înceteze. Lupta împotriva ACTA trebuie să se termine cu o victorie. Noi nu vrem suspendare, să se bage problema sub preș. Vrem ca tratatul ăsta să fie desființat. Vrem o declarație din partea Guvernului român că România s-a retras din ACTA. Nu vreau ca ei să suspende tratatul ăsta până când nu mai iese lumea în stradă”.

„La noi de ce sunt lași?”, a adăugat el, făcând trimitere la alte state din Uniunea Europeană care nu au semnat ACTA. Tânărul spune că protestatarii așteaptă scuze din partea diplomatului român – încă necunoscut – care a semnat ACTA la Tokyo, precum și scuze din partea instituției care l-a trimis în Japonia să semneze „acel tratat nenorocit”.

Articole recomandate:

Ce este ACTA, legea care schimbă internetul. România se poate retrage oricând

Protest împotriva legii ACTA în București. „N-o să mai ascultăm decât muzică de la biserică”

Ce este legea SOPA, proiectul SUA care vizează site-urile din toată lumea

Ce este legea PIPA. Un articol foarte criticat al documentului va fi eliminat

Legea ACTA se clatină tot mai tare

A donat zece cărți din bibliotecă, DVD-uri cu muzică și jocuri

Cornel Dumitrașcu, un alt participant la protestul anti – ACTA din București, a venit în Piața Universității cu rucsacul doldora de cultură: peste zece cărți de istorie și filosofie din biblioteca personală (printre care Ludwig Wittgenstein – „Lecții și convorbiri despre estetică, psihologie și credința religioasă” sau Rainer Maria Rilke – „Însemnările lui Malte Laurids Brigge”), trei DVD-uri cu muzică și două DVD-uri cu jocuri, pe care le-a împărțit manifestanților strânși la protestul anti – ACTA. „Le-am dat pur și simplu. Și am primit la rândul meu o carte de la un tip pe care nu-l cunosc: „Veșnice întrebări” de Thomas Nagel”.

Prin gestul său, programatorul în vârstă de 35 de ani din București spune că protestează împotriva ACTA, dar și  față de propunerea câtorva senatori de a modifica Legea 8 din 1996 (Legea drepturilor de autor).

Ca mulți alții care au venit la protestul anti – ACTA, tânărul a declarat că este nemulțumit de impresia greșită care s-a creat printre internauți cum că „ACTA a căzut”. Dumitrașcu spune că unele televiziuni și publicații online au transmis în mod greșit informația că tratatul a fost anulat sau „a căzut” la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. De fapt, instanța a dat o decizie în cazul SABAM (o societate belgiană de gestiune care reprezintă autorii, compozitorii și editorii de opere muzicale) versus Netlog (o platformă de rețea socială online) prin care a stabilit că o rețea socială nu poate fi obligată să-și urmărească utilizatorii.

Informația greșită i-ar fi putut determina pe mulți români să nu mai iasă în stradă, convinși că pericolul ACTA a trecut.

Protestatarul mai spune nu este suficient că statul român a anunțat amânarea ratificării ACTA de către Parlament: „Așteptările mele sunt să se retragă din ACTA cu totul: Guvernul să se retragă, Parlamentul să nu-l ratifice”.

Protest_impotriva_acta_bucuresti

Protest_impotriva_acta_bucuresti_00

Protest_impotriva_acta_bucuresti_01

Protest_impotriva_acta_bucuresti_02

Protest_impotriva_acta_bucuresti_03

Protest_impotriva_acta_bucuresti_04

Protest_impotriva_acta_bucuresti_05

“Dacă vrei să cunoști, pe internet găsești toate informațiile gratuite”

Vizavi de protestul anti – ACTA de la fântâna din Piața Universității, în fața Teatrului Național s-a desfășurat un protest împotriva Guvernului și a lui Traian Băsescu. În semn de solidaritate, manifestanții din fața TNB au strigat de mai multe ori „Stop ACTA”. Pe parcursul celor șase ore de protest, cele două grupuri s-au unit de mai multe ori.

Bogdan Șerban, un tânăr de 21 de ani din București, a venit în piață pentru a cere „oprirea completă a ACTA, nu doar amânarea” ratificării tratatului. De asemenea, nu solicită doar retragerea statului român: „Nu suntem aici doar pentru România, ci pentru toată Europa”.

Andreea Stratulat, o studentă de 22 de ani, este uimită de simpla existență a ACTA: „Nu știu cum de s-a lăsat să se propună așa ceva. Ne cred foarte, foarte proști. Probabil și-au spus: „Voi sunteți proști și sigur o să acceptați””.

Ceea ce o deranjează cel mai tare la ACTA este că, din punctul său de vedere, îi discriminează pe oamenii care nu au bani, favorizându-i pe ceilalți: „Acum contează doar să vrei să știi – fiindcă  ai de unde. Pe internet s-au promovat valori morale. Internetul a echilibrat societatea și dacă vrei să cunoști și să știi, acolo găsești toate informațiile gratuite”.

Ea este de părere că pirateria i-a ajutat pe artiști să devină mai cunoscuți: „Dacă nu i-aș downloada melodia, nu aș ști de el și nu m-aș duce la concert. Câți își permit să cumpere un CD no name?”.

Protestatar anti – ACTA: „Va aduce abuzuri cu nemiluita în viața privată”

Lidia Suciu, de 50 de ani, a venit la protestul anti – ACTA din Piața Universității din București alături de fiul și de nepoata sa. Familia ei are deja experiență când vine vorba de protestele anti – ACTA, participând și la protestele din 11 februarie. Suciu crede că legea ACTA este neconstituțională și va duce la „abuzuri cu nemiluita în viața privată”: „Toate semnele la asta duc. Este un atac pe față la viața privată”. Chiar dacă recunoaște că artiștii sunt îndreptățiți să câștige bani de pe urma operelor lor, ea nu este de acord cu legea ACTA în forma sa actuală.

Cornel din București, de 23 de ani, a protestat împotriva unei prevederi mai puțin cunoscute a ACTA, referitoare la medicamentele generice (acestea sunt medicamente care copiază întocmai reţeta unui medicament de pe piaţă, dar sunt vândute sub un alt nume).

„În cazul în care ACTA va trece vor rămâne pe piață doar medicamente foarte, foarte scumpe. Medicamentele generice trebuie să existe, ele nu trebuie eliminate. Dacă medicamentele generice vor dispărea de pe piață, gândiți-vă ce va însemna asta pentru bolnavii care iau zilnic aceste medicamente, doar ca să poată trăi”, spune Cornel.

Protest_impotriva_acta_bucuresti_06

Protest_impotriva_acta_bucuresti_08

Protest_impotriva_acta_bucuresti_09

Protest_impotriva_acta_bucuresti_10

Protest_impotriva_acta_bucuresti_07

Protest_impotriva_acta_bucuresti_12

Ce au scandat participanții la protestul anti ACTA din Piața Universității din București:

Pe YouTube și pe torrent / Noi nu vrem abonament
Cine nu sare / Ori e cu ACTA / Ori e prost de moare
O dorință sinceră / România liberă
Dacă nu rezolvi problema / București va fi Atena
Libertate furată / Printr-o lege nedreaptă
Ne vrem drepturile înapoi
Stop ACTA
Toată lumea știe / ACTA-i o prostie
Toată lumea știe / Ne conduce SIE
Pe cablul de Internet / Se strecoară un agent
Anulare / Nu suspendare
Dacă vrei să downloadezi / Vino aici să protestezi
Nu vrem pușcărie / Pentru-o melodie
Viruși ca în Parlament / Nu găsești nici pe torrent
Indignați, nu manipulați
România, trezește-te!
Vrem libertate / Nu securitate
Jandarmii de la fântână / Stau și-ngheață de o lună
Săriți cu toții / Și strigați tare / Că România nu e de vânzare
Vrem medicamente / La prețuri decente
Libertate pentru internet
La gunoi / ACTA la gunoi
Cu ACTA la pușcărie
Cinste ciumpalacilor
Lumea sare / ACTA moare
Jos Băsescu și ACTA
Noi ne-am săturat de ei / Să-i mutăm pe Pirate Bay

Protestatarii anti – ACTA din Piața Universității din București și-au arătat și dezamăgirea față de numărul mic al manifestanților:

Tineretul n-a murit / Stă în pub-uri amețit
Dacă vă pasă / Ieșiți din casă
Nu mai stați să vă uitați / Hai veniți să protestați
Tineretul n-a murit / Stă de Facebook adormit
Ieșiți din mall-uri
N-o să vă mai doară-n pix / Fără filme XXX

Fotografii: Andreea Dogar

Dacă acest articol ți-a fost de folos, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.

Dacă devii fan al publicației noastre pe Facebook sau dacă te abonezi la newsletter poți câștiga în fiecare săptămână o carte la concursul GreatNews.