Proiect: Elevii săraci de la sate ar putea sta gratuit în cămin

copii
În România, foarte mulți copii săraci renunță la școală. Foto: sharethis.ro

Elevii de la sat care vor să facă şcoala la oraş ar putea primi o cameră gratuită la cămin: ei ar trebui să aibă media generală peste 7, iar părinţii lor să facă dovada că au salarii foarte mici şi nu pot plăti cazarea, relatează digi24.ro.

Proiectul legislativ a fost depus la Camera Deputaţilor de Florentin Gust, deputat PSD de Dolj.

„Pe baza rezultatelor la școală, vor primi o suma egală cu 50% din salariul minim pe economie, care le ajunge pentru cazare, masă și rechizite”, a declarat Gust.

În Craiova, de exemplu, un loc într-o cameră din internat costă 300 de lei, iar elevul beneficiază de un dulap, de un pat, de o masă, de o baie comună și de mâncare la cantină. În internatele din Craiova sunt aproximativ 2.500 de locuri de cazare disponibile.

În vârstă de 19 ani, Cristian Drăgan este în ultimul an la Liceul Tehnologic „George Bibescu” din Craiova. Pentru că mama lui e casnică si tatăl munceşte cu ziua, nu a mai avut bani să stea la internat. Aşa că face naveta, 50 de kilometri pe zi, pentru că jumătate din banii de drum sunt decontaţi de stat.

„Ne împrumutăm ca să pot să-mi termin și eu studiile. Chiar dacă au fost momente mai grele, le-am depășit. Nu m-am lăsat în urmă sau să zic <gata, nu se mai poate>”, a povestit Cristian pentru postul de televiziune.

Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu”, a declarat că instituția a avut „copii foarte buni la învățătură care au fost nevoiți să abandoneze”.

Dacă proiectul deputatului Florentin Gust trece de votul colegilor săi, elevii săraci de la sate ar putea fi cazaţi gratuit. Proiectul ar putea deveni lege până la începutul noului an şcolar.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută oameni pentru bucătărie, șoferi sau asistente
Locuri de muncă în străinătate. Se caută bucătari, ospătari, măcelari, îngrijitori
Cele mai bune oferte la produse de grădinărit

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.