Profesor acuzat că a umilit un elev și l-a pus să se târască în genunchi

UPDATE: Potrivit declarațiilor mai multor elevi din clasa respectivă, profesorul de matematică nu i-a oferit un punct în plus elevului care s-a târât în genunchi de la bancă până la catedră. Elevii au oferit aceste informații pentru adevarul.ro. Aceștia au povestit că totul a fost o glumă inițiată de colegii de clasă ai băiatului, care i-au sugerat să stea în genunchi pentru a primi un punct în plus. Elevul s-a târât în genunchi, însă profesorul i-a spus că gestul său este unul nepotrivit, au mai povestit copiii.

În schimb, televiziunea Digi24 a stat de vorbă cu eleva care a dezvăluit cazul, iar aceasta declară că profesorul a fost cel care a venit cu ideea ca băiatul să se târască în genunchi pentru un punct în plus. Mărturia sa poate fi văzută AICI.

La sfârșitul săptămânii trecute, Marcel Bartic, un profesor de istorie și geografie de la școala particulară „Little London” din București, a publicat pe rețeaua de socializare Facebook informația că un profesor de matematică de la un liceu din București i-a spus unui elev că, dacă își dorește un punct în plus, atunci trebuie să se târască în genunchi până la catedră.

Liceul la care face referire Marcel Bartic este Colegiul Național „Tudor Vianu” din București.

„Într-unul din cele mai prestigioase licee din București, genul cu cifre mari de olimpici, rezultate excepționale, tradiție de zeci de ani, un ilustru domn profesor de matematică, o mică somitate de-a lungul și de-a latul Dâmboviței, genul care lucrează cu doi olimpici și-i pică pe restul că sunt proști, își permite, mai zilele trecute, un mic gest de aroganță cu elevii unei clase de-a zecea, c-așa vor mușchii lui de Dumnezeu pe pământ ce e el. Cu ocazia discutării tezei pe semestrul I, evident cu note catastrofale pentru cei mai mulți dintre copii, domn’ profesor adresează tacticos un apel celor „doresc să-și mărească nota cu un punct, să se târască în genunchi până la el la catedră”. Da, ați citit bine, SĂ SE TÂRASCĂ ÎN GENUNCHI până la el la catedră”, a povestit el.

„În liniștea care s-a lăsat după cugetarea magistrului, unul dintre copii, îngrozit efectiv de perspectiva de a-și pierde locul la acest liceu pentru care ai lui au făcut sacrificii foarte mari, S-A TÂRÂT ÎN GENUNCHI câțiva metri pentru a-i demonstra subspeciei de om că și-ar dori acest punct. Domn’ profesor este, spune lumea în târg, indestructibil. Studii, doctorate, relații prin Minister, olimpici, cunoașteți genul. Nu e la prima poveste de felul ăsta. Copiii, o parte din ei, nu au avut curaj decât să le spună părinților. Aceștia sunt, la rândul lor, descurajați de sistemul care îl protejează, ca un zid nevăzut, pe mizeria de om care îndrăznește să-și spună profesor. La această oră, sunt șanse mari să scape nepedepsit pentru simplul fapt că nimeni nu vrea să-l denunțe”, a mai scris el.

Asociația Părinților din Colegiul Național „Tudor Vianu” a luat o poziție publică împotriva unor astfel de practici degradante: „Considerăm că evenimentul este grav și nu trebuie tratat „în nota obișnuită” a sistemului. Suntem deosebit de afectați de dinamica discuțiilor publice și de modul de raportare la elevii și profesorii liceului”.

„Clasarea incidentului și etichetarea lui drept ”o glumă” nu face decât să fie un indicator de rezultat pentru ceea ce se întâmplă de mulți ani în sistemul școlilor de elită din București și, posibil, la nivel național”, mai arată părinții.

Asociația solicită conducerii liceului să trateze cu maximă atenție și severitate acest incident și orice alte incidente de acest fel.

Potrivit informațiilor publicate de hotnews.ro, profesorul care l-a pus pe elev să se târască în genunchi este Severius Moldoveanu.

tudor vianu
Colegiul „Tudor Vianu”. Foto: Facebook „Tudor Vianu”

Legea 257/2013, care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului, interzice umilirea elevilor: „În cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și cel administrativ și de a fi informat asupra drepturilor sale, precum și asupra modalităților de exercitare a acestora. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise”.

Potrivit legii, profesorii care umilesc elevii riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

Profesorul de istorie Marcel Bartic i-a îndemnat pe părinți să nu închidă ochii în fața umilințelor la care a fost supus elevul de la colegiul „Tudor Vianu”: „Părinților acestor copii le spun că, dacă nici acum nu vor reacționa, nici o diplomă, nici un rezultat, nimic dar absolut nimic din ce vor obține copiii lor mai târziu nu le va șterge din minte și din inimă că au fost părtași la umilirea unui copil, forțat să se târască în genunchi în fața profesorului lui de matematică. Iar ei au închis ochii”.

„Îmi doresc ca acești oameni să aibă curajul să nu lase lucrurile așa. Sper ca lucrurile să se miște, măcar în acest caz, pentru că eu refuz să-i numesc colegi pe acești indivizi labili psihic, care nenorocesc generații de copii, care se țin de catedră cu toate mijloacele pe care le au la îndemână. Dacă vreți ca învățământul să se schimbe, doamnelor și domnilor, începeți de aici. Aveți tăria să recunoașteți că, până la reforma curriculară, cangrena care omoară învățământul vine și dinspre profesori. V-o spune tot un profesor”, a mai spus el.

Recomandările editorilor GreatNews:

O antreprenoare din România face 50.000 de euro dintr-o afacere lansată cu 500 de lei
Un român de 22 de ani, în Topul Forbes al celor mai valoroși tineri europeni
Femeia care a venit la propria înmormântare, îngrozindu-l pe soțul care plătise asasinarea ei