Primul verdict în cazul Colectiv: Ani grei de închisoare pentru Piedone și pentru patronii clubului

cristian popescu piedone
Foto: Captură YouTube / hotnews.ro

La mai bine de patru ani de la teribilul incendiu care s-a soldat cu zeci de morți și a mișcat o țară întreagă, Tribunalul București a dat primul verdict în acest caz.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit 8 ani și 6 luni de închisoare, în timp ce patronii clubului Colectiv, trei la număr, au luat 11 ani și 8 luni de închisoare, cu executare.

De asemenea, George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare. 

Piedone, care nu a arătat nicio urmă de remușcare pentru dezastrul din Colectiv, ar urma să stea 8 ani și jumătate după gratii, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul din fosta fabrică Pionierul, din Capitală.

”Am spus adevărul și nu am ce să recunosc pentru că în situația de față nu am greșit cu nimic. Dacă în seara aceea în club erau și copiii mei la fel v-aș fi spus, că nu am greșit”, spunea Piedone în fața judecătorilor.

Patronii clubului Colectiv, care au încercat să își șteargă urmele ”penale” la scurt timp după producerea incendiului, cât și alți angajați ai stabilimentului, au primit, de asemenea, ani grei de temniță:

  • Anastasescu George Alin – 11 ani si 8 luni inchisoare
  • Mincu Costin – 11 ani si 8 luni inchisoare
  • Gancea Paul-Cătălin – 11 ani si 8 luni inchisoare
  • Iofciu Aurelia – 8 ani inchisoare
  • Ganea Luminiţa Larisa – 7 ani inchisoare
  • Moţoc Sandra Ramona – 3 ani inchisoare

Sentințele nu sunt definitive, ele putând fi atacate cu recurs.

În total, 65 de vieți au fost curmate de incendiul teribil de la Colectiv, petrecut în noiembrie 2015.