Primul vaccin pentru alergia la părul de pisică. Încep testele pe oameni

pisică
Foto: Pexels / pixabay.com

Compania farmaceutică Angany a anunțat că va începe primul studiu clinic pe oameni în care va fi testat un vaccin care ar putea elimina alergia la părul de pisică, a anunțat Angany într-un comunicat de presă.

Vaccinul se numește ANG-101, iar studiul clinic se va desfășura la Spitalul Royal Brompton, din Londra.

Angany, o companie franco-canadiană, a anunțat că a primit autorizația de la MHRA (Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Asistență Medicală) pentru primul studiu clinic care urmează să fie efectuat pe ANG-101, un vaccin candidat pentru a trata alergia umană la păr de pisică.

Este primul studiu clinic de acest fel realizat pe oameni, ce va testa siguranța noului vaccin pentru pacienții adulți alergici la părul de pisică și va fi efectuat sub îndrumarea profesorului Stephen Durham și a doctorului Guy Scadding, doi experți în alergie clinică de la Imperial College London.

În prezent, nu există un remediu pentru alergia la păr de pisică, care este o afecțiune foarte frecventă și de durată. Medicamentele existente ameliorează simptomele, dar nu împiedică progresia alergiei.

Singurul tratament împotriva alergiei este desensibilizarea, o formă de imunoterapie, care necesită ani de administrare a alergenului de pisică, și care este asociată cu o rată scăzută de succes și cu risc de reacții adverse alergice.

Angany’s ANG-101 este un vaccin terapeutic.

Ingredientul imunoterapeutic activ din ANG-101 este o bioparticulă învelită de 140 nm (1 nanometru este egal cu a miliarda parte dintr-un metru), numită eBioparticle™, care imită un virus în formă și dimensiune, având suprafața acoperită cu mii de copii ale alergenului de pisică Fel d 1.

„Suntem foarte încântați că abordarea noastră nouă și promițătoare a imunoterapiei pentru alergia la pisici este acum testată pe pacienți, într-un studiu care constituie primul pas al unui program cuprinzător de dezvoltare clinică. Am numit acest studiu clinic „SPERANȚĂ”, deoarece această piatră de hotar importantă în programul Angany de dezvoltare a vaccinurilor ar trebui să ofere noi speranțe pentru milioane de oameni afectați de alergie din întreaga lume.

ANG-101 este primul dintr-un portofoliu de vaccinuri în dezvoltare, care își propune să abordeze alergiile majore ale oamenilor legate de animalele de companie”, a declarat medicul Louis-Philippe Vézina, președinte și CEO al Angany.

„Tratamentul alergiei la pisici folosind un vector auto-adjuvant se bazează pe capacitatea sa cunoscută de a induce răspunsuri puternice de anticorpi IgG specifice alergenilor, așa cum s-a observat la modelele animale”, a spus și profesorul Stephen Durham, șef de secție pentru alergii și imunologie clinică la NHLI, Imperial College, și profesor de alergie și medicină respiratorie la Royal Brompton Hospital din Londra.

Foto: Pexels / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.