Primul studiu major despre Omicron, realizat pe cazuri reale. Ce eficiență mai are vaccinul

omicron varianta covid coronavirus
Foto: geralt / pixabay.com

Două doze de vaccin Pfizer par să protejeze în procent de 70% împotriva spitalizării și de 33% împotriva infecției cu varianta Omicron.

Datele se referă la trendul înregistrat în Africa de Sud în ultimele săptămâni, când varianta Omicron a devenit dominantă. Acesta este primul studiu de mare amploare realizat pe cazuri reale (nu în laborator) care analizează eficiența vaccinurilor împotriva Omicron, relatează Reuters.

Studiul a fost dat publicității marți, 14 decembrie, de Discovery Health, cel mai mare asigurator privat de sănătate din această țară.

Analiza se bazează pe mai bine de 211.000 de teste COVID-19 cu rezultat pozitiv înregistrate începând cu jumătatea lunii noiembrie. Odată cu luna noiembrie 2021 varianta Omicron a fost responsabilă de 78% dintre genomurile virale secvențiate, ceea ce înseamnă că ea a devenit dominantă în Africa de Sud, depășind varianta Delta.

Rezultatele analizei arată că două doze de vaccin Pfizer oferă o protecție de 70% împotriva spitalizării și de 33% împotriva infecției.

Autorii arată că este vorba de o scădere față de protecția oferită în fața variantei Delta (93% eficiență împotriva spitalizării și 80% eficiență împotriva infecției).

Glenda Gray, președintele Comitetului Medical de Cercetare din Africa de Sud, a declarat că este încurajator faptul că vaccinul pare să ofere o protecție bună împotriva bolii severe și a spitalizării.

„Deci veștile sunt bune, arată că vaccinul este eficient împotriva bolii grave și a decesului”, a spus ea.

Pe 8 decembrie, și companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că primele studii de laborator arată că 3 doze ale vaccinului neutralizează varianta Omicron, în vreme ce două doze au prezentat o eficiență mult mai redusă.

Potrivit studiului, cea de-a treia doză de vaccin crește titrul de anticorpi împotriva Omicron de 25 de ori față de schema cu doar două doze. Totuși, companiile au anunțat că și două doze pot în continuare să protejeze împotriva bolii severe.

Foto: geralt / pixabay.com