Primul român suspectat că ar fi infectat cu noua tulpină de coronavirus

coronavirus spital seringă fiolă cercetare tratament doctor medic perfuzie
Foto: skeeze / pixabay.com

Doi români care au fost încarcerați în Franța, pentru trafic de persoane, au fost confirmați cu coronavirus. Asupra unui dintre ei există suspiciunea că ar avea nou variantă britanică a coronavirusului.

Cei doi români sunt șoferi de TIR și au ajuns în spatele gratiilor pe 21 decembrie, după ce au fost prinși în timp ce transportau ilegal mai mulți migranți spre Marea Britanie.

Noua tulpină descoperită prima dată în Marea Britanie a fost identificată acum și la pacienți din alte țări europene.

Cea mai recentă țară care a anunțat că a descoperit noua tulpină la doi pacienți este Finlanda. Autoritățile din această țară au transmis că unul dintre pacienți infectați a călătorit în Marea Britanie.

Cercetătorii se tem că noua tulpină de coronavirus identificată în Marea Britanie i-ar putea infecta mai ușor pe copii, relatează publicația The Independent.

Profesorul Neil Ferguson, de la Colegiul Imperial din Londra, a declarat pe 21 decembrie că datele strânse până acum arată că noua tulpină de coronavirus răspândită în sud-estul țării are o rată de infecție semnificativ mai mare din punct de vedere statistic în rândul copiilor decât tulpinile cunoscute până acum.

„Există indicii că are o tendință mai mare de a infecta copiii. Acest fapt ar putea explica unele diferențe. Nu am stabilit niciun fel de cauzalitate, însă putem vedea [schimbările – n.r.] în datele existente”, a spus el.

Ferguson a mai explicat că în ultimele 5-6 săptămâni cercetătorii au văzut că proporția copiilor sub 15 ani infectați cu noua tulpină este semnificativ mai mare decât cu celelalte tulpini ale virusului.

„Nu spunem că este un virus care îi atacă în mod special pe copii, însă știm că COVID nu era așa de eficient în a-i afecta pe copii precum pe adulți”, a menționat și cercetătoarea Wendy Barclay, membru într-un grup de experți care consiliază Guvernul britanic.

Ea a mai spus că noua tulpină poate să se conecteze mai ușor cu celulele umane pentru a le infecta, ceea ce înseamnă că dacă până acum virusul se „chinuia” să îi infecteze pe copii, acum ei pot fi infectați cam la fel de ușor precum adulții.

Acum, oamenii de știință vor să studieze dacă vaccinurile aprobate până acum vor fi eficiente și împotriva noii tulpini.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.