Primul oraș din România care interzice centralele de apartament pe gaze naturale în blocurile noi

FOTO: byrev/Pixabay.com
FOTO: byrev/Pixabay.com

Consiliul Local al Primăriei Cluj-Napoca a aprobat actualizarea Planului Urbanistic General Municipal la care se adaugă o unică prevedere: „La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/ apă caldă de scară, bloc sau cvartal”.

Și ministrul Mediului, Tánczos Barna, anunța la sfârșitul anului trecut că ministerul pe care îl conduce pregătește o lege prin care să interzică instalarea centralelor termice de apartament în blocurile aflate în construcție.

„Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată”, a scris Tánczos Barna pe rețeaua de socializare Facebook.

Ministrul a mai spus că pentru „încălzirea verde a locuințelor trebuie să găsim soluții de lungă durată.”

„Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum. Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a mai arătat Tánczos Barna.