Primul om cu coloana ruptă, paralizat, care merge din nou după ce i s-a pus un implant

bărbat paralizat implant
Sursa: Captură EPFL / YouTube

Un bărbat rămas paralizat după ce își rupsese coloana într-un accident de motocicletă a putut să meargă din nou datorită unui implant realizat de o echipă de cercetători elvețieni, relatează BBC.

Este pentru prima dată când cineva care a avut coloana complet ruptă redobândește abilitatea de a merge.

Tehnologia a fost dezoltată la Școala Politehnică Federală din Lausanne, Elveția, iar studiul a fost publicat în jurnalul științific „Nature Medicine”.

Michel Roccati a rămas paralizat după un accident de motocicletă petrecut în urmă cu 5 ani. Coloana lui a fost complet ruptă, motiv pentru care nu și-a mai putut simți deloc picioarele.

Acum el poate merge datorită unui implant electric ce i-a fost atașat chirurgical în coloană. Implantul amplifică semnalele nervoase trimise de creier, transmițându-le către picioarele sale.

„Pot să stau în picioare, pot să merg unde vreau, să urc scările – e aproape o viață normală”, a povestit tânărul italian pentru BBC.

Până acum 9 persoane au primit implantul și și-au redobândit abilitatea de a merge. Însă niciuna dintre persoane nu îl folosește constant. Deocamdată, îl folosesc pentru a exersa mersul, pentru a-și folosi mușchii și a face puțină mișcare.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.