Primul contact radio între România şi Staţia Spaţială Internaţională

Evenimentul ARISS EU 282 reprezintă primul contact radio între România şi Staţia Spaţială Internaţională (gazetadambovitei.ro)
Evenimentul ARISS EU 282 reprezintă primul contact radio între România şi Staţia Spaţială Internaţională (gazetadambovitei.ro)

Mai mulți elevi din Târgoviște i-au pus ieri întrebări astronautului Jeffrey Williams, aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Evenimentul, organizat la Casa de Cultură din Târgoviște cu ajutorul cercetătorilor de la Universitatea Valahia, a început cu o întârziere.

Târgoviștenii nu au putut lua legătura cu Stația Spațială Internațională la ora 16.49, însă au reușit să pună întrebări astronautului american la următoarea trecere a Stației, la ora 18.26, scrie gazetadambovitei.ro.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea Valahia (Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică și Tehnologia Informației), în parteneriat cu Vodafone România și Agenția Spațială Română (ROSA), sub patronajul agențiilor spațiale NASA și ESA, precum și a organizației internaționale ARISS (Amateur Radio on International Space Station).

Românii au cerut permisiunea de a contacta Stația Spațială încă din 2012, iar agențiile spațiale și-au dat acordul în 2016 pentru realizarea proiectului.

Discuția dintre cei 20 de elevi dâmbovițeni și astronautul Jeffrey Williams a durat aproximativ zece minute.

Astronautul a răspuns că preferă viața pe Pământ celei din spațiu. De asemenea, americanul a spus că primul lucru pe care îl va face când va reveni pe Pământ va fi să își vadă familia și să se bucure de mâncare proaspătă.

”Indiferent ce vârstă am avea, toți nu ne putem abține ca în spațiu, în imponderabilitate, să ne jucăm cu linguri, picături de apă sau să ne amuzăm deplasându-ne în gravitație redusă”, a adăugat astronautul american Jeffrey Williams.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: