Primul club celebru din România care anunță „Fumatul interzis!”

Clubul Fratelli din Timișoara, unul dintre cele mai cunoscute branduri din „industria distracției” din România, a luat decizia să interzică fumatul. Reprezentanții clubului spun că, în cele din urmă, hotărârea a fost apreciată chiar și de majoritatea fumătorilor.

„Decizia a fost luată pentru că ne-am gândit că este mai bine așa, mai ales că, cel mai probabil, în scurt timp se va interzice oricum fumatul în locurile publice.

Reacția vizitatorilor noștri a fost foarte bună, am avut parte inclusiv de fumători care ne-au spus că apreciază ideea. Nu am avut niciun fel de incidente și toată lumea a respectat regula”, a declarat PR managerul Clubului Fratelli din Timișoara, citată de tion.ro.

Membrii Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților au decis, în urmă cu două săptămâni, că sunt de acord cu legea care interzice fumatul în spațiile publice, inclusiv în cluburi și restaurante.

Legea a trecut de Senat, iar votul de la Camera Deputaților este decizional. Inițial, proiectul legislativ nu propunea interdicții și pentru cluburi și restaurante, iar modificările au fost propuse de deputatul PSD Aurelia Cristea. Deputații vor da votul definitiv săptămâna viitoare.

Interzicerea fumatului în cluburi, „un pariu pentru generația tânără”

Deputatul PSD Cristea spunea în primăvară, atunci când a propus modificările, că motivele care au stat la baza acestor demersuri sunt cele ale „unei mame îngrijorate, care, pe deasupra, este și deputat și, implicit, primește sesizări din partea cetățenilor”.

„Acest proiect de lege înseamnă, în primul rând, un pariu pentru generația tânără, o modalitate prin care tinerii să înveţe respectul reciproc şi să se obişnuiască să socializeze în baruri/restaurante/cafenele şi fără tutun. Să fie la modă să nu fumezi!

Fac apel inclusiv la fumători şi la proprietarii din HoReCa, pentru că nu este o lege a discriminării, este o lege pentru sănătatea noastră! În ciuda percepţiei generale, această lege nu va afecta industria HoReCa, ci va încuraja un nou tip de cultură, de comportament al consumatorilor, la care vor lua parte întreaga familie, inclusiv copiii, consumatorii de mâine.

Cred, sincer, că, prin asumarea unei astfel de atitudini colective, vom creşte calitatea vieţii noastre, a tuturor, atât a fumătorilor- care ar putea alege să se lase din comoditate, cât şi a „victimelor colaterale” ale fumatului pasiv!”, a mai adăugat Aurelia Cristea.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, măsurile cele mai drastice în ceea ce privește fumatul în public sunt luate în Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Spania și Ungaria.

În Andorra, din 2010, instituțiile publice și private au opțiunea, însă nu obligația, de a crea locuri speciale pentru fumători, dar care să fie separate de restul clădirii.

În Polonia, fumatul în spații publice, inclusiv în cluburi și restaurante, este interzis din 2010. Se poate fuma doar afară, în spații special amenajate. De asemenea, nu se fumează pe trotuare sau în stațiile de autobuz. De asemenea, în Ungaria fumatul este interzis în baruri și restaurante din 2012.

Recomandările editorilor GreatNews: