Primărița unui oraș mare din România riscă să nu fie validată în funcție

Astrid Fodor. Foto: Facebook

Astrid Fodor, care a câștigat pentru a doua oară alegerile pentru Primăria Sibiului, se află pe lista cu aleșii locali care nu pot fi validați de către judecători în funcțiile obținute după scrutinul din 27 septembrie.

Potrivit ANI, Astrid Fodor nu mai poate fi aleasă timp de trei ani de la încetarea mandatului 2016 – 2020, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Publicația sibiană Turnul Sfatului citează surse juridice care precizează că Fodor a primit ”interdicția de a candida timp de trei ani pentru un nou mandat”.

ANI a decis în 2015 că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, când a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de membru în consiliile de administraţie de la Colegiul German ‘Samuel von Brukenthal’ şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37, scrie sursa citată.

Astrid Fodor a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, având câștig de cauză în 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta Curte a emis în luna mai 2019 decizia de admitere a recursului ANI şi a trimis motivaţia către părţile în proces şi Prefectura Sibiu.

Primărița Sibiului a fost suspendată apoi din funcţie, în 3 iulie, de către fostul prefect, Adela Muntean, în baza sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fodor, care atunci era primar ales al Sibiului a atacat decizia prefectului la Tribunalul Sibiu, iar instanța a decis anularea ordinului prefectului.

Chiar dacă a avut atunci câștig de cauză, Fodor a primit și interdicția de a mai candida timp de trei ani de zile.