Prima insulă care a luat „naştere” în 2015

insula noua tonga
Noua insulă a luat naştere în urma erupţiei violente a unui vulcan. Foto: Ministerul de Externe al Noii Zeelande

Erupţia unui vulcan a creat o nouă insulă. Aceasta are, în prezent, doi kilometri lungime, unul lăţime şi 100 de metri înălţime.

Potrivit The Guardian, insula a luat naştere în arhipelagul Tonga, din Polinezia, în urma erupţiei unui vulcan situat la circa 65 de kilometri depărtate de capitala regatului, Nuku’alofa.

Vulcanul a început să erupă în data de 20 decembrie, iar volumul enorm de roci şi cenuşă au condus la crearea acestei noi insule.

Un grup de experţi a anunţat că vulcanul arunca, din 5 în 5 minute, cenuşă şi roci mari, până la o înălţime de 400 de metri.

Erupţia vulcanică a produs şi serioase pagube vegetaţiei din insulele Hunga Tonga şi Hunga Ha’apai.

Tonga este un stat format din 170 de insule. Este locuit de 120.000 de locuitori, obişnuiţi cu activităţi seismice şi vulcanice, întrucât arhipelagul se află în Centura de Foc a Pacificului.

În 2013, a apărut o nouă insulă şi în Europa

În Europa, bucăţile noi de uscat apar mult mai rar.

În 2013, o nouă insulă, care măsoară aproape 14 hectare și este sanctuar pentru sute de păsări de mare, a apărut într-un timp-record în Marea Nordului. Insula în formă de seceră se află la circa 25 de kilometri în largul coastei landului german Schleswig Holstein. 50 de specii de plante au fost deja identificate pe noua insulă, care atrage numeroase păsări. Insula a avut nevoie de doar 10 ani pentru a se forma, iar această apariție extrem de rapidă i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință. Formarea de insule în Marea Nordului, în largul coastei germane, este împiedicată de obicei de vânturile puternice.

“Este impresionant că o insulă nouă s-a format în numai câțiva ani. Pentru conservaționiști, este cu siguranță ceva deosebit”, declara, la acea vreme, Detlef Hansen, de la Parcul Național Marin Wadden.

În apele puțin adânci ale parcului național, bancurile de nisip se formează adesea, dar puține ajung să evolueze în insule. Și, când evoluează în insule, cele mai multe sunt distruse de furtunile din anotimpul rece.

Însă, noua insulă, numită Norderoogsand, pare că va rezista furtunilor. Are deja patru metri altitudine, iar rădăcinile plantelor par să o ajute în lupta sa cu natura.

Totuși, oamenii de știință preferă să rămână sceptici: o furtună foarte puternică, spun ei, ar putea distruge insula.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Strania poveste a pacientului Jurcan. O boală la care medicii români nu au răspuns
Scrisoarea unui medic rezident către Klaus Iohannis: „Vrem să avem bani să cumpărăm o supă sau un covrig”
Ţările cu cele mai multe femei-şef. Moldova şi România, mari surprize

Cupoane de reducere de la eMAG. Codurile, în acest articol

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.