Prietenia dintre Rusia și China este „solidă ca o stâncă”, spune ministrul de Externe chinez

putin xi jinping
Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping. Foto: Kremlin.ru

Wang Yi, ministrul de Externe chinez a declarat luni, 7 martie, că prietenia dintre Rusia și China este în continuare „solidă ca o stâncă”, relatează „Deutsche Welle”.

El a spus că cele două țări își mențin puterea strategică în ciuda crizei din Ucraina, și a avertizat statele lumii să nu se implice în acest conflict.

De asemenea, Wang Yi a reiterat poziția Chinei și a cerut ca cele două părți să reia dialogul.

Ministrul de Externe a subliniat prietenia „solidă ca o stâncă” dintre Rusia și China și a menționat că perspectivele de cooperare dintre cele două țări sunt foarte ample.

Cauzele „situației din Ucraina” sunt „complexe” și nu au apărut peste noapte, a mai menționat ministrul de Externe chinez.

El a făcut un apel către ambele state de a rezolva disputa prin mijloace pașnice, prin dialog și negociere și prin „respectarea și protejarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor”.

Pe de altă parte, Wang a declarat că Rusia este „cel mai important partener strategic” al Chinei, și că relațiile dintre cele două state sunt „favorabile păcii mondiale, stabilității și dezvoltării”.

China s-a oferit să acționeze ca mediator în conflictul dintre Rusia și Ucraina și, anterior, a denunțat sancțiunile aplicate Rusiei de Occident.

Foto: Kremlin.ru / Wikipedia

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.