Prezență record la alegerile parlamentare din Polonia. Ce date prezintă sondajele la ieșirea de la urne

FOTO: Elekes Andor/Wikimedia Commons
FOTO: Elekes Andor/Wikimedia Commons

Polonezii și-au ales, duminică, parlamentarii pentru următorii patru ani. Scrutinul este foarte important atât pentru Polonia, cât și pentru Europa. Polonezii au înțeles semnificația votului și au ieșit la vot 72,9% dintre cei cu drept de vot. Este cea mai mare prezență înregistrată la parlamentare în istoria postcomunistă a Poloniei, potrivit Comisiei Electorale din această țară.

După încheierea votului, un exit-poll îl dă câștigător pe partidul actual de guvernământ, Lege și Justiție (PiS), însă va avea o misiune dificilă să creeze în jurul său o coaliție de guvernare. Potrivit sondajelor, PiS a obținut 36,8%, Platforma Civică, condusă de Donald Tusk – 31,6%, iar pe 3 este Confederația – 6,2%.

„Democrația a câștigat! I-am scos de la putere. Nu a mers atâţia ani. Totul indică faptul că acest rezultat poate fi și mai bun. Dar astăzi putem spune: acesta este sfârșitul vremurilor rele! Acesta este sfârșitul PiS!”, a declarat Donald Tusk.

Liderul PiS și-a proclamat și el victoria. „Finala sub forma unei continuări a programului nostru și a ceea ce am făcut pentru Polonia, această finală va fi în cele din urmă victoria noastră, dar și a Poloniei.

Nu vom permite Poloniei să piardă ceea ce este mai valoros, adică independența și dreptul de a decide despre propria sa soartă. Cu siguranță o vom face.

Indiferent cum va fi până la urmă, care va fi repartizarea voturilor, pentru că nu știm, vom face totul și vom câștiga”, a declarat Jaroslaw Kaczyński, liderul PiS.