Premierul Republicii Moldova și-a dat demisia: „Toți cetățenii sunt egali în fața legii”

Chiril Gaburici
Chiril Gaburici. Foto: Kodru via Wikimedia Commons

Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, și-a anunțat astăzi demisia, în cadrul unei conferințe de presă, cu numai două zile înainte de alegerile locale de duminică. El a fost audiat ieri de către procurori în dosarul privind diplomele sale de studii, relatează agerpres.ro.

„Am spus ieri [joi – n.r.] că voi veni cu declarații și iată-mă în fața cetățenilor. Consider că toți cetățenii sunt egali în fața legii, iar justiția este una pentru toți. Cred că un prim-ministru, la fel ca orice cetățean al Republicii Moldova, trebuie să sprijine o anchetă obiectivă și transparentă”, a afirmat Chiril Gaburici.

„Îmi pare rău că am lăsat subiectul cu prezența sau absența unei diplome să capete conotații diferite și să fie folosit ca instrument în jocurile politice. Am insistat totuși ca organele de drept să înceapă să își facă meseria până să comentez eu. Vreau să îmi anunț demisia”, a mai spus el.

„Consider că odată cu aceasta nu va exista suspiciunea că ancheta nu s-a desfășurat corect și transparent, iar subiectul diplomei mele, de fapt lipsit de importanță obiectivă în contextul situației economice actuale a Republicii Moldova, va fi scos de pe ordinea de zi. Astfel, opinia publică se va focaliza pe problemele reale ale țării”, a subliniat Chiril Gaburici.

„Sunt împăcat cu mine”

„Fac acum un apel către liderii coaliției să vadă în demisia mea un pas înainte, un start imediat pentru formarea unei noi majorități parlamentare și a unui nou guvern. Îmi doresc să se pună la baza noului program de guvernare lupta împotriva corupției, depolitizarea tuturor instituțiilor, precum și securizarea sistemului financiar-bancar. Îmi mai doresc ca inițiativele guvernului, ale echipei mele, să fie urmate pentru binele și prosperarea Republicii Moldova. Sper că demisia mea va însemna pentru coaliția (minoritară) apariția unei noi majorități parlamentare, de data aceasta stabile”, a explicat fostul premier.

„Nu sunt politician, sunt manager și sunt împăcat cu mine”, a mai spus el, adăugând că va rămâne un susținător al reformelor.

În timpul conferinței de presă, Gaburici nu a precizat dacă și-a falsificat sau nu vreun act de studii, mai notează agerpres.ro.

Premierul demisionar este suspectat de falsificarea actelor sale studii. Ministerul de Interne a trimis la începutul acestei săptămâni Parchetului General un dosar cu materiale privind audierea mai multor persoane, expertiza grafică și tehnică a documentelor de studii și alte probe.

Potrivit presei de la Chișinău, expertiza Ministerului de Interne ar arăta că diploma șefului guvernului moldovean a fost falsificată.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Anglia și Belgia în domeniul îngrijirii bătrânilor. Salarii de până la 1.700 de lire
Locuri de muncă în străinătate pentru muncitori necalificați
Telefoane mobile ieftine, pentru părinți și bunici

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.